DOK BRNABIĆKA ŠETA ZAGREBOM U BEOGRADU DONEŠENA REZOLUCIJA U KOJOJ JE JASENOVAC PROGLAŠEN AUSCHWITZOM BALKANA 

Tekst: Politika/Panopticum

Foto: A. Vasiljević

Slučajno ili ne, u nedjelju, 30. travnja 2023. na dan posjeta srbijanske premijerke Ane Brnabić, inače suspektnog starobašćanskog podrijetla s kojim se dotična nesebično kiti u svojoj biografiji, hrvatskom premijeru Plenkoviću, u Narodnoj skupštini Srbije je završena trodnevna konferencija pod nazivom „Јасеновац, Аушвиц Балкана – преживела деца логораши сведоче” donošenjem prve Rezolucije o ustaškom infanticidu NDH. Povodom toga u nastavku teksta prenosimo članak objavljen na internetskim stranicama Politike, najvažnijeg i najtiražnijeg srbijanskog dnevnog lista i istoimenog portala, i to kako slijedi:

„У Народној скупштини данас је завршена тродневна конференција „Јасеновац, Аушвиц Балкана – преживела деца логораши сведоче”,  доношењем прве Резолуције о усташком инфантициду НДХ над српском, јеврејском, ромском децом у дечјим логорима смрти од 1941. до 1945. године, током Другог светског рата.

Комисија за доношење завршног документа размотрила је додатне предлоге и констатовала да Резолуција има 16 тачака и да ће ова резолуција о усташком инфантициду НДХ над српском, јеврејском, ромском децом у дечјим логорима смрти бити достављена релевантним органима УН на Дан победе над фашизмом, 9. маја, саопштио је народни посланик и генерални секретар Европске ромске уније Драгољуб Ацковић.

Комисија сматра, навео је он, да треба наставити циљано деловање и представљање актуелних међународних истраживања у циљу ширења истине о страдању, које ће имати за резултат међународно признање усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у релевантним међународним организацијама, које се баве културом сећања на Холокауст и геноцид у Другом светском рату, преноси Танјуг.

Усвајање Резолуције о преживелој деци логорашима НДХ је прва резолуција у светској историографији након Другог светског рата, која је указала на трагичну чињеницу да је НДХ једина у окупираној Европи имала специјализоване логоре за систематско уништавање српске, јеврејске и ромске деце и одојчади.

Закључено је да је неопходан активизам и међусобно повезивање свих релевантних организација које се баве културом сећања и истраживањем страдања током Другог светског рата.   

Народни посланик и генерални секретар Европске ромске уније Драгољуб Ацковић је, говорећи о својој књизи „Самударипен Рома у Јасеновцу” која је посвећена геноциду Рома, посебно подвукао да је књига базирана на великом броју архивских докумената и да је написана на 900 страница са поименично набројаним жртвама деце и да је у току превођење на енглески језик.

Оснивач и председник Института „Диана Будисављевић” за истраживање дечјих логора смрти у НДХ, Гојко Рончевић Мраовић, који је и сам преживело дете логораш Јастребарског, указао је да је након бискупске Конференције у Загребу 2022. године, на којој је речено да дечји логори смрти у НДХ нису постојали, већ да су Јастребарско, Сисак и други били само „прихватилишта”, осетио је обавезу да се огласи, те је представио своју књигу „Јастребарско – дечји логор смрти, тестамент једног детета логораша”.

Конференцију су организовали Институт „Диана Будисављевић” за истраживање дечјих логора смрти у НДХ, Европска ромска унија, Фондација „Диана Будисављевић” из Канаде и израелско-америчка Фондација за едукацију о Холокаусту са Флориде.

Конференцијом су копредседавали народни посланик и генерални секретар Европске ромске уније Драгољуб Ацковић, емеритус Универзитета Њу Делхи и експерт за истраживање фашизма Субрата Мукерџи, директор Војног архива оружаних снага СФРЈ Антун Милетић, и преживело дете логораш Јастребарско, оснивач и председник Института Диана Будисављевић, Гојко Рончевић Мраовић.“

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon