AUTORITARIZAM EUROPEJCA PLENKOVIĆA

Tekst: L. Franić

Foto: MVEP

Poštovani,

zahvaljujem Vam što ste na Vašem cijenjenom i rado čitanom portalu Panopticum.hr kao članak obajvili moj tekst Vlast bez demokratskog legitimiteta. Posebno hvala što ste tekst podijelili na odlomke kao logične i smisaono povezane posebne cjeline i dali im odgovarajuće podnaslove, čime je članak postao vizualno pregledan i pristupačniji za čitanje. U privitku dostavljam tekst s naslovom Autoritarizam “europejca” Plenkovića, pa vidite je li tekst tematski i sadržajno primjeren i pogodan za objavitu na Vašem portalu.

Poštovanje, zahvalnost i srdačni pozdravi – čitatelj, L. F.

FARSA OD IZBORA

Izbori za 10. zastupnički saziv Hrvatskog sabora završeni su 5. srpnja 2020. godine s višestrukim demokratskim deficitima: po demokraciju općenito ali ne i konkretno otužnom ispodpolovičnom izlaznosti demokratski osviještenih birača koji su zbog farse od izbora „izabrali“ prosvjednu apstinenciju, bizarnih i za demokratsko osvajanje k tome i apsolutne  vlasti tragikomičnih HDZ-ovih 623.509 glasova birača; te za demokraciju neprimjerenim i voluntaristički oktroiranim općim parlamentarnim političkim mandatom za predstavnike nacionalnih manjina, a koji suprotno načelu razmjernosti proizlazi iz posebnog biračkog prava.

SVILENI I MEKI TOTALITARIZAM

I malo se tko u javnosti i medijima nakon tih i takvih demokratskih deficita i totalitarnog revivala na izborima može i hoće suočiti s tom frustrirajuće poraznom činjenicom, da je „europejac i poliglot“ Andrej Plenković nametnuo i provodi sebi stilski svojstveni „svileni“ autoritarizam te u političkoj i ekonomskoj praksi „meki“ totalitarizam! I koji za demokraciju, pravnu državu, ljudska i građanska prava i slobode, tržišnu ekonomiju, gospodarsko i socijalno blagostanje, medijski pluralizam i slobode, kulturu, natalitet/demografiju i biološku opstojnost hrvatskog naroda; nisu ništa manje opasni i pogubni od otvorene inačice tj. „tvrdog“ totalitarizma.

POHLEPNI PIPCI

Na izbore za Hrvatski sabor koji su održani 5. srpnja. 2020. godine od upisanih 3.821.530 birača izašlo je na izbore za demokraciju općenito poraznih 1.732.125 ili 46,83 posto biračkog tijela, a za Plenkovićev HDZ ukupno je glasovalo u demokratskom kontekstu osvajanja vlasti grotesknih 623.509 birača ili karikaturalnih 16,55 posto biračkog tijela. Dakle, s takvim i tolikim demokratskim deficitom tj. bez demokratskog izbornog legitimiteta odnosno glasova i političke potpore demokratski kvalificirane većine svih birača, s koalicijom „Socijalističkog saveza radnog naroda HDZ-SDSS-Štromar-Čačić-nacionalne manjine“, Plenković ima kancelarske ovlasti i pohlepnim pipcima njegove partitokratske klijentelističko-nepotistčko-uhljebničko-koruptivne hobotnice čvrsto je stegao i „zarobio“ demokratsku državu i predatorski nalegao („Turci nalegoše na jazik hrvacki“) na državni proračun (prije korona-pandemije) od oko 120 milijardi kuna.

POTEMKINOVA DEMOKRACIJA

U stvarno demokratskoj državi – vlast, novci iz državnog proračuna te radna mjesta iz državne i javne uprave te javnih poduzeća ne mogu se osvojiti bez demokratski kvalificiranog izbornog legitimiteta odnosno glasova i političke potpore demokratski kvalificirane većine svih birača. No, iz toga se jasno vidi da Hrvatska nije konsolidirana demokracija odnosno demokratska država nego fasadna („Potemkinova“) demokracija i autoritarizam te u političkoj, ekonomskoj i društvenoj praksi „meki“ totalitarizam, arivist Andrej Plenković i s tim i takvim demokratskim deficitima te (ne)ljudskim „đon-obrazom“ – sve to može.

Bilješke  uz tekst:

panopticum.hr/vlast-bez-demokratskog-legitimiteta/

hrsvijet.net/index.php/ kolumne/76-gost-kolumna/58137-visnja-staresina-politicki-inzenjeri-iz-komunisticke-duboke-drzave-i-dalje-dizajniraju-i-sabor-i-parlament …

panopticum.hr/dogovorni-visestranacki-parlamentarizam/

ivijesti.hr/plenkovic-pobjednik-bez-demokratskog-izbornog-legitimiteta/

F. Bieber: The rise of authoritarian is min the Western Balkans. Palgrave Macmillan, 2019.

ivijesti.hr/hrvatska-je-druga-najsiromasnija-clanica-europske-unije-plenkovic-uvijek-ima-spremno-objasnjenje/

I. Lovrinović: Plenkovićeva financijska fatamorgana

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon