AUSTRIJA UZNEMIRENA IZJAVAMA PREDSJEDNIKA RH

Tekst: Panopticum

Foto: VRHA/45lines

Nakon diplomatskog skandala zbog nesvakidašnje i u diplomaciji neuobičajene izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u kojoj je “oštro napao bugarsku politiku prema eurointegraciji Sjeverne Makedonije” zbog čega je veleposlanica Republike Hrvatske sa sjedištem u Sofiji, Jasna Ognjanovac bila pozvana na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske, ista sudbina zadesila je i hrvatskog veleposlanika u Republici Austriji Daniela Glunčića.

Naime, nakon nedavne usporedbe HDZ-a s nacistima, predsjednik RH Zoran Milanović, točnije njegova usporedba korona karantene za necijepljene s nacizmom, podigla je tenzije  u Austriji gdje je anti-korona mjera početkom tjedna, odnosno u ponedjeljak, 15. studenog 2021. stupila na snagu. Zbog izjave predsjednika RH kako “u Austriji danas zabranjuju ljudima koji nisu cijepljeni da izlaze iz kuće, što je to, znanost ili su to metode koje podsjećaju na tridesete godine?”, hrvatski veleposlanik Daniel Glunčić pozvan je na razgovor s Peterom Launsky-Tieffenthalom, glavnim tajnikom austrijskog Ministarstva vanjskih poslova.

Austrijska strana je izjavu hrvatskog predsjednika Milanovića nazvala vrlo uznemirujućom a hrvatskom veleposlaniku je jasno priopćeno da su izjave začuđujuće te ih se najoštrije odbacuje. Nadalje, austrijski MVP je Milanovićevu usporedbu mjera protiv COVID-19 pandemije i fašizma ocijenio neprihvatljivom te naveo kako je odgovornost austrijske vlade zaštititi ljude u Austriji koju Republika Austrija i ispunjava.

Zasad nije poznato hoće li veleposlanik Glunčić biti pozvana na konzultacije u Zagreb, odnosno na Pantovčak, poput veleposlanika RH u Beogradu Hide Bišćevića koji je nedavno zbog tenzija s hrvatskom zajednicom u Vojvodini također bio medijska tema predsjednika Zorana Milanovića.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon