STAJALIŠTE VELEPOSLANSTVA REPUBLIKE HRVATSKE U BEČU UZ OBILJEŽAVANJE SPOMENDANA ŽRTVAMA BLEIBURGA

Tekst: Croatian Embassy in Austria

Foto: Croatian Embassy in Austria

U prilogu donosimo slobodni prijevod njemačkog teksta kao službeno stajalište Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču uz obilježavanje spomendana žrtvama Bleiburga. Dopis Hrvatskog veleposlanstva u Beču objavljen je na njemačkom jeziku u subotu, 15. svibnja 2021. povodom obilježavanja 76. obljetnice Bleiburške tragedije. Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji sa sjedištem u Beču je Daniel Glunčić.

Stajalište Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču uz obilježavanje spomendana žrtvama Bleiburga (slobodni prijevod njemačkog teksta)

Na spomendan žrtvama Bleiburga 15. svibnja Hrvatska, a time i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji, obilježava veliku humanitarnu tragediju poratnog vremena. Više desetina tisuća ljudi, u prvom redu Hrvata, ali i pripadnika drugih nacionalnosti, ubijeno je u dugom maršu smrti koji je krenuo od Lojbaškog polja, a njihovi su posmrtni ostaci zakopani po šumama Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugim mjestima na području zemalja bivše Jugoslavije.

Pritom se ne smije zaboraviti da na Bleiburgu nisu stradali isključivo sudionici rata kojima se paušalizirano prepisuje krivnja, kao što to neke austrijske grupacije rado žele prikazati u javnosti. U maršu smrti stradao je povrh svega velik broj civilnog stanovništva, obitelji s djecom, mladih, predstavnika ondašnjih crkvenih i ostalih institucija, ratnih izbjeglica te razoružanih regruta koji su pod utjecajem propagande izbjegli u Austriju i na Bleiburgu se predali zapovjedništvu britanske vojske, a koja ih je, potom, prepustila Jugoslavenskoj armiji.

Način na koji su ovi ljudi ubijeni, gledano iz perspektive kršenja ljudskih prava, i onda je, kao i danas, bio i ostao strašan zločin. U tom se svjetlu mora promatrati i razumjeti smisao komemoracije u Bleiburgu.

U tom je kontekstu još jednom potrebno jasno naglasiti kako Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji najoštrije osuđuje svako nastojanje protuustavnih i antidemokratskih grupacija, odnosno pojedinih osoba, koji iz bilo kojeg razloga pokušavaju prisvajati komemoraciju u Bleiburgu za propagiranje svojeg ekstremističkog svjetonazora odnosno jedne propale i okorjele ideologije.

Stoga jasno i glasno poručujemo „Ne“ za bilo koji pokušaj povijesnog revizionizma, populističkih i paušalnih osuda pojedinih osoba kao i nepodnošljiv pokušaj, ovu kao i ostale slične humanitarne tragedije, proizašle iz vrtloga poratnog vremena, uspoređivati s nepojmljivim strahotama šoe i holokausta.

Poručujemo jasno i glasno „Ne“ svim ostalim ekstremnim i nedemokratskim skupinama kojima je svejedno na koji su način ubijeni sudionici ovog marša smrti; pri čemu su se prekršile sve konvencije ljudskih prava kao i odredbe Ženevske konvencije o izbjeglicama. Prema njihovom su se mišljenju žrtve jednostavno našle u krivo vrijeme na krivom mjestu tako da i takve skupine Bleiburšku tragediju pokušavaju instrumentalizirati jedino i isključivo u svrhu plasiranja svoje ideologije u javnom prostoru.

Jasno i glasno „Ne“ usmjereno je i svim pristašama totalitarnih svjetonazora i sustava, koji ideologiju stavljaju iznad čovjeka, odbacujući i gazeći ljudsko dostojanstvo.

Spomendan na Bleiburgu mora biti dan tihe komemoracije, molitve i sjećanja na strahote rata kao trajno upozorenje nama i svim nadolazećim generacijama da među narodima Europe nikad više ne dođe do mržnje, rata i bezgranične ljudske patnje koja bi ih okrenula jedne protiv drugih. To je temeljna ideja i najveća vrijednost ujedinjene Europe za koju se moramo kontinuirano zalagati.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon