DIPLOMATSKI SKANDAL U BUGARSKOJ-KAUBOJSKI RJEČNIK PREDSJEDNIKA RH DOŠAO NA NAPLATU

Tekst: B. Dobrijević

Foto: CEIB

Čini se da je kaubojski rječnik predsjednika RH Zorana Milanovića koji je na domaćoj političkoj sceni prisutan zadnjih mjeseci, prešavši ovog puta granice Hrvatske, došao na naplatu. Naime, veleposlanica Republike Hrvatske sa sjedištem u Sofiji, Jasna Ognjanovac pozvana je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske zbog nesvakidašnje i u diplomaciji neuobičajene izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u kojoj je “oštro napao bugarsku politiku prema eurointegraciji Sjeverne Makedonije”. Kako javlja novinska agencija MIA, a prenose i drugi mediji, poziv veleposlanici RH u Sofiji uslijedio je nakon objave priopćenja na službenoj stranici bugarskog ministarstva vanjskih poslova od 19. svibnja 2021. godine.

Podsjetimo, Zoran Milanović je, iako državu nije imenovao, za bugarsku stranu spornu izjavu dao za vrijeme summita u Sloveniji, koji je održan u ponedjeljak, 17. svibnja 2021. u sklopu Procesa Brdo-Brijuni u Brdu kod Kranja.

Jasna Ognjanovac, izvanredna i opunomoćena veleposlanica RH u Bugarskoj je na razgovor pozvana po nalogu bugarskog šefa diplomacije Svetlana Stoeva, a u Ministarstvu vanjskih poslova ju je primio generalni direktor za europska pitanja Rumen Aleksandrov koji je, kako se navodi u priopćenju, Milanovićevu izjavu opisao ‘neprihvatljivom i neopravdanom’ te naveo da je nastup predsjednika RH bio razočaravajući obzirom na odličan bilateralni dijalog Zagreba i Sofije i jednoglasnost u nizu europskih i regionalnih tema.

Nadalje, u priopćenju bugarskog ministarstva vanjskih poslova se navodi kako se veleposlanica Ognjanovac obvezala da će Zagrebu prenijeti bugarski stav kako bi se dobio odgovor na zahtjev s pojašnjenjem razloga za izjavu hrvatskog predsjednika. Na sastanku s bugarskim kolegom Aleksandrovim, veleposlanica Ognjanovac je istaknula potrebu suradnje Bugarske i Hrvatske radi osiguranja stabilnosti Zapadnog Balkana i europske perspektive tog dijela jugoistočne Europe.

Zasad nije poznato hoće li veleposlanica Ognjanovac biti pozvana na konzultacije u Zagreb, odnosno na Pantovčak, poput veleposlanika RH u Beogradu Hide Bišćevića koji je nedavno zbog tenzija s hrvatskom zajednicom u Vojvodini bio medijska tema predsjednika Zorana Milanovića.

Veleposlanica RH mr. sc. Jasna Ognjanovac nalazi se na čelu hrvatskog veleposlanstva u Sofiji od rujna 2019. godine. Prije toga obnašala je dužnost veleposlanice RH u Republici Irskoj a tijekom dugogodišnje diplomatske karijere radila je još kao zamjenica hrvatske Misije u EU u Bruxellesu, zatim Misije RH pri UN u New Yorku te Misije RH pri OSCE i UN u Beču.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon