DEUS MACHINA//ITER – IZLOŽBA HELENE SCHULTHEIS EDGELER U GALERIJI VLADIMIR BUŽANČIĆ

Tekst: P. Orlić

Foto: GVB

Centar za kulturu Novi Zagreb u čijem sklopu djeluje Galerija Vladimir Bužančić u ponedjeljak 14. listopada 2024. organizira izložbu akademske slikarice i povjesničarke umjetnosti Helene Schultheis Edgeler pod nazivom Deus Machina // Iter.

Ciklus slika Deus Machina // Iter nastao je kao komentar na razvoj i prisustvo umjetne inteligencije i personificiranih generiranih avatara u kulturi i umjetnosti. Autorica izložbom daje odgovor na pitanje da li postajemo kao vrsta bolji i sposobniji ili neminovno ulazimo u doba neznanja i nedostatka vještina. Izlaže ulja na platnu i eksperimentalni animirani video. Animirani video rad koji prati izložbu je bio prikazan u konkurenciji hrvatskog animiranog filma na Animafestu u Zagrebu, 2023. U konačnici, Helena Schultheis Edgeler izložbom istražuje mogućnosti novih tehnologija. Izložba ostaje otvorena do 31. listopada 2024. godine.

Helena Schultheis Edgeler zaposlena je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u zvanju izvanrednog profesora na grupi kolegija Crtanje i slikanje. Djeluje aktivno u području slikarstva, umjetničkog filma i videa, fotografije i umjetničke instalacije. Izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama te na mnogim festivalima filma i videa u zemlji i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

 

Left Menu Icon