40 KAZNENIH PRIJAVA ZA NAČELNIKA LOVRANA

Tekst: Panopticum

Foto: MSU/TZ Lovran

Čini se da nekoć mirno mjesto pod Učkom potresaju lokalne i interkontinentalne umjetničko-financijske afere. Kao što smo već pisali jedan dio Lovranskih afera ima pozadinu u nesvakidašnjem „preuzimanju“ umjetnina Charlesa Billicha od strane Općine Lovran koja je zbog toga postala temom u australskom parlamentu. Iako sve poklopljeno sudskom odlukom, ali ispod svake moralno-zakonske razine, stiče se dojam kako će poznati australski slikar hrvatskih korijena ostati bez svojih umjetničkih djela zbog ovršnog zakona kojeg je pisao i provukao kroz Sabor bivši Milanovićev ministar pravosuđa kojem je službeno zabranjem ulaz na Haaški sud.

PONIŽAVANJE AUSTRALSKOG SLIKARA?

Ukoliko se slikar u najskorije vrijeme ne uspije vansudski dogovoriti s ovrhovoditeljima, Općina Lovran će ih prodati na natječaju, o čemu je odluku već donijelo Općinsko vijeće. Sarakastičnim riječnikom u službenom dopisu Općine Lovran našem portalu navodi se kako ne postoji nikakva zapreka da umjetnik Billich u njemu sudjeluje sa svojom ponudom. Ponižavajući dodatno na takav način nekoga, i to nakon donosene sudske presude, teško se oteti dojmu da cijela operacija oko umjetnina austalskog slikara Charlesa Billicha poprima ideološki kakarkter.

MAKLJAŽA NA LJEVICI

Drugi krak afere koji potresa Općinu Lovran, a koji je direktno usmjeren prema njezinom općinskom načelniku Bojanu Simoniču, ima u pozadini financijsko-gospodarske teme, a jedna od posljednjih prijava koja je u posjedu portala Panopticum odnosi se na neprijavljivanje prometne nesreće službenim vozilom općine.

Istražujući posljednju aferu, na navedenu okolnost smo zatražili i dobili službeno očitovanje načelnika Općine Lovran iz kojeg je vidljivo da je isti u posljednjih godinu dana pod naletom oko 40 kaznenih prijava koje se redom odbacuju od strane institucija Republike Hrvatske. Posljednje rješenje USKOK-a, Odsjeka u Rijeci, kojim se odbacuje zadnja kaznena prijava protiv načelnika Općine Lovran potpisala je Jasna Jurković – Kralj. Gospođa Jurković – Kralj je inače supruga prvog šefa hrvatskog FBI-a osnovanog pri MUP-u i poznatijeg u javnosti kao PNUSKOK, a koji je, navodno, blizak bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću. Navodno, za pošiljatelja kaznenih prijava, a riječ je o nekadašnjem zamjeniku općinskog načelnika Općine Lovran, postoji zakonska mogućnost na kazneno procesuiranje radi lažnog prijavljivanja. Slučajno ili ne, riječ je o Toni Družeti, inače članu predsjedništva IDS-a koji već 30 godina drma Istrom, a i šire. Hoće li taj pravosudni bumerang pogoditi IDS-ovog kapitalca koji pokušava torpedirati prvog čovjeka Lovrana, tek treba vidjeti.

SLUŽBENI ODGOVOR OPĆINSKOG NAČELNIKA LOVRANA

Povodom navedenih prijava, a radi objektivnog izvještavanja javnosti u nastavku teksta donosimo zaprimljeno očitovanje Bojana Simoniča, općinskog načelnika Općine Lovran koji je popraćen s dva priloga, i to kako slijedi:

Lovran, 11. kolovoza 2023.

Poštovani,

prije svega želim Vam se zahvaliti na strpljenju oko ovog odgovora. Navedena lažna prijava, kao i još njih više desetaka (oko 40!) podnesena je protiv mene od rujna prošle godine te sam mjesecima bio predmet opsežnog istraživanja krim-policije i DORH-a.

U konkretnom dijelu – u odnosu na okolnosti navodnog neprijavljivanja policiji prometne nesreće – USKOK zastupan po zamjenici ravnatelja – Jasni Jurković Kralj svojim rješenjem broj KP-US-230/2023 od dana 13. srpnja 2023. godine, odbacio je prijavu kao neosnovanu eksplicitno navodeći u obrazloženju sljedeće: „Iz rezultata provedenih izvida proizlazi neosnovanost navoda kaznene prijave, odnosno izvidima nije utvrđen ni najmanji osnov sumnje u počinjenje kaznenog djela.“

Budući da je ta prijava bila temeljena na izmišljenim i lažiranim podacima – te ju je USKOK po provedenom istraživanju odbacio  – postoji sumnja da je podnositelj počinio kazneno djelo iz čl. 304. Kaznenog zakona – lažno prijavljivanje kaznenog djela – što je kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti.  

Dostavljam Vam presliku dopisa kojim je USKOK odgovorio podnositelju prijave Toniju Družeti – te prvu i posljednju stranicu rješenja o odbačaju. Preostali dio je izostavljen, budući da se iznose podaci čijom bi se objavom možebitno kompromitirao postupak po članku 304. Kaznenog zakona.

Ostaje još za vidjeti hoće li se podnositelju – koji je do sada nekoliko puta proglašen krivim za kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa – ovaj put progledati kroz prste radi njegove visoke političke funkcije (budući je Toni Družeta član predsjedništva IDS-a!) ili će ga tretirati kao svaku drugu punoljetnu poslovno-sposobnu osobu.

S poštovanjem, Bojan Simonič, mag. oec.

Općinski načelnik Općine Lovran

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon