OPĆINA LOVRAN PROZVANA U SENATU AUSTRALIJE

Tekst: Hrvatsko pravo/Panopticum

Foto: ABC News/MSU Zagreb

Dok Primorsko-goranska županija pod dirigentskom palicom Zlatka Komadine šakom i kapom dijeli javni novac galeristima upitne vjerodostojnosti hrvatski umjetnik Charles Billich, inače rodom iz Lovrana, prije nekoliko mjeseci je bio predmet rasprave u australskom Senatu zbog pljačke njegovih umjetnina koje su se odigrale upravo na prostoru PGŽ-a. Naime, zahvaljujući senatorici Hollie Hughes otimačina umjetnina Charlesa Billicha od strane Općine Lovran i njezina načelnika Bojana Simoniča sada je postala predmetom australske vlade.

Nakon što je pohvalila Charlesa i Christu Billich za njihov doprinos australskoj zajednici, senatorica Hollie je u svom govoru u australskom Senatu 10. svibnja 2023. istaknula i žalosnu činjenicu u pravnoj proceduri koju slikar Billich nastavlja voditi u Hrvatskoj, inače svojoj zemlji rođenja.

Uvodno, senatorica Hollie Hughes govorila je o Billichevoj mladosti i bijegu od komunističkog režima iz nekadašnje Jugoslavije. “Kada se komunizam srušio i rodila se Hrvatska, Billich se vratio u rodni Lovran, slaviti ga i ulagati u njegov razvoj. Međutim, nije sve bilo kako se činilo. Nakon što je uložio u novu galeriju i renovirao prostor, nije smatrao da će ugovor kojim će besplatno iznajmljivati ​​deset godina biti poništen, a njegova kolekcija umjetnina biti zaplijenjena zbog ne plaćanja”, izjavila je senatorica Hughes u australskom Senatu. Senatorica Hollie je također navela kako je Billich čak bio spremni platiti da mu se vrate umjetnine.

“U jednom trenutku se činilo da je rješenje na vidiku nakon 15 godina pravnog natezanja, međutim, sada se čini da se Općina Lovran i njezin načelnik Simonič oglušuju sporazumnom rješenju koje je bilo u fazi finaliziranja. Zapravo, sada se čini da će sporna umjetnička djela ići na aukciju. Iz svega navedenog vidljivo je daljnje sramotno postupanje koje je Charles Billich trpi više od 15 godina pokušavajući riješiti nastali pravni problem u kojem se općina Lovran izvlačila manipulirajući okolnostima i provođenjem  prijevarnih radnji protiv Billicha”, izjavila je na govornici australskog Senata Hollie Hughes te naglasila da se svakako nada da će ova umjetnička djela biti vraćena pravom vlasniku sa sadašnjim prebivalištem u Sydneyu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon