ZATAŠKAVANJE SUDJELOVANJA KARLOVAČKE SUTKINJE ŠEGAVIĆ U ZLOSTAVLJANJU DJETETA PREDSTAVLJA OPASAN PRESEDAN

Tekst: B. D.

Foto: FB/M. V.

Prema pisanju pojedinih hrvatskih medija – tiskovina i portala, Općinski sud u Karlovcu trese dosad nezabilježeni skandal u hrvatskom pravosuđu. Naime, prema dostupnim informacijama u središtu pravosudne afere se nalazi sutkinja toga suda Irena Šegavić, pod sumnjom da je zajedno sa svojim suprugom sudionica teškog i prikrivenog obiteljskog nasilja na štetu malodobnog djeteta. Iako zasad detalji te afere, osim u gradu Karlovcu, nisu poznati široj hrvatskoj javnosti, posebno na okolnost zaštite identiteta maloljetnog djeteta, slučaj sutkinje Šegavić obzirom da i dalje donosi presude, sam po sebi predstavlja opasan presedan u domaćem pravosuđu.

USPORENA PRAVOBRANITELJICA

Iako je, zasad, prema dobivenom priopćenju karlovačkog ODO optužnica podignuta samo protiv supruga sutkinje Šegavić, ostaje nejasno zašto je lokalno Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Karlovcu izuzelo uvaženu pripadnicu hrvatskog pravosuđa iz kaznenog postupka, nepreispitavši prije toga njenu ulogu u obiteljskom horroru. Iako optužnica još uvijek nije potvrđena, o njezinoj potvrdi odlučuje karlovački Općinski sud, dakle isti onaj sud na kojem gospođa Šegavić kao majka zlostavljanog djeteta već godinama radi kao sutkinja.

Osim toga, a prema neslužbenim izvorima iz Karlovca, nejasan je i detalj na koji način je ODO zaobišao lokalni Centar za socijalnu skrb koji bi po slovu zakona prvi morao biti u funkciji zaštite maloljetnog djeteta. Nadalje, u cijelom slučaju zanimljivo je i ponašanje Pravobraniteljice za djecu, Helence Pirnat Dragičević, koja je, navodno, uz dostavljenu prijavu, birokratski od prijavitelja zatražila da popuni formular kako bi ona mogla dalje postupati po prijavi. Inače, usporena Pravobraniteljica za djecu je regrutirana na tu važnu funkciju iz redova DORH-a kojim trenutno rukovodi aferama opterećena Zlata Hrvoj Šipek iz Karlovca.

UMOĆENA I PREDSJEDNICA SUDA?

Međutim, ono što posebno upada u oči, a prema dostupnim informacijama, je nepostupanje predsjednice Općinskog suda u Karlovcu, Anđelke Dukovac koja bi trebala nadzirati rad sebi podređene sutkinje Irene Šegavić. I to posebno na okolnost kako je protiv supruga sutkinje lokalni ODO u Karlovcu podigao optužnicu još 30. rujna 2021. u kojoj se sutkinja Šegavić nekim čudom nije našla iako je bila nazočna, novodno u susjednoj sobi, teškom premlaćivanju vlastitog djeteta. Naime, prema dobivenom kratkom priopćenju glasnogovornice Općinskog suda (OS) u Karlovcu, Blaženke Lugar Vladić, u kojoj se navodi kako sve sutkinje i suci OS u Karlovcu redovno obavljaju svoj posao, može se zaključiti da zasad sutkinji Šegavić još nitko od institucija nije stao na rep. Pritom se identitet sutkinje pokušava skrivati od javnosti pod floskulom zaštite identiteta malodobnog djeteta iako o Šegavički bruji cijeli Karlovac i to s pitanjem – Što ona još nakon svega uopće radi na sudu i tko joj je to omogućio?

Prema pisanju pojedinih medija, premlaćivanja malodobnog djeteta bila su višekratna i u duljem vremenskom razdoblju. Bilo kako bilo, pravi pravosudni biser tek predstavlja suspektno ponašanje predsjednice Općinskog suda u Karlovcu budući je već do sada trebala uputiti prijedlog o izuzeću karlovačkog Općinskog suda iz odlučivanja o toj optužnici. Tim nesavjesnim postupanjem Anđelka Dukovac kao predsjednica suda je također postala mogući kandidat za inspekcijski nadzor Ministarstva pravosuđa i uprave, odnosno postupanje DSV-a.

Zašto se ODO iz Karlovca također nije izuzeo iz postupka i prepustio istragu nekom drugom lokalnom odvjetništvu je također nezaobilazno pitanje za Glavnu državnu odvjetnicu Republike Hrvatske. Nikoga to, međutim, previše ne čudi kada je u pitanju karlovačko državno odvjetništvo, poznato po tome da više od 20 godina nakon atentata na Milana Levara u Gospiću, inače najpoznatijem slučaju političkog ubojstva od osamostaljenja Hrvatske, još uvijek provodi izvide.

GLUMI ČASNU SESTRU

Nadalje, a kako se neslužbeno može saznati iz lokalnih izvora bliskih odvjetničkim krugovima, umjesto predsjednice Općinskog suda u Karlovcu, Ministarstvo pravosuđa i uprave je pokrenulo inspekcijski nadzor sutkinje Irene Šegavić, budući ista nije suspendirana već i dalje nesmetano donosi presude upitne pravne vjerodostojnosti obzirom na situaciju u kojoj se nalazi. Dakle, pravnim rječnikom sutkinja Irena Šegavić predstavlja u ovom trenutku sigurnosnu prijetnju Republici Hrvatskoj obzirom da postaje ucjenjiva iako u nastaloj situaciji prilično uvjerljivo glumi pravosudnu časnu sestru. Inače, kolege sa suda je opisuju kao izrazito bahatu i netolerantnu osobu teškog karaktera.

NULTA TOLERANCIJA NA OBITELJSKO NASILJE

Budući je Ministarstvo pravosuđa i uprave RH dalo vrlo jasne upute svim svojim djelatnicima na nultu toleranciju spram kaznenog djela obiteljskog nasilja, a kojim je obuhvaćena karlovačka sutkinja Šegavić, nakon inspekcijskog nalaza ministarstva na čijem je čelu ministar Ivan Malenica, sljedeći korak bi mogao biti pokretanje stegovnog postupka protiv članice domaće pravosudne vlasti pri Državnom sudbenom vijeću (DSV). Osim što pripadnici hrvatskog pravosuđa s prebivalištem u gradu na četri rijeke prijeti trajni izgon iz sudstva, temeljem Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te kaznenog zakona zbog pasivnog sudjelovanja u kaznenom djelu nanošenja fizičke ozljede na štetu malodobnog djeteta, bude li optužena a nakon toga i osuđena, sutkinji Šegavić prijeti višegodišnja kazna zatvora.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon