ZAŠTO REPUBLIKA HRVATSKA DIPLOME PROVJERAVA SAMO U OBRAZOVNOM SUSTAVU?

Tekst: Panopticum

Foto: Techrights

Od kada je, prije 18 mjeseci, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) pokrenulo proces provjere vjerodostojnosti isprava, otkriveno je 27 lažnih diploma i 33 svjedodžbe. Naime, kada je u siječnju 2019. godine u sustavu Ministarstvu obrazovanja resorna ministrica otkrila osobu koja je zaposlena s lažnom diplomom, odlučila je provjeriti cijeli sustav. Tim povodom mnogi se pitaju zašto provjera diploma nije pokrenuta i u drugim sustavima Republike Hrvatske?

OBRAZOVNI SUSTAV PROVJERIO 94 POSTO ISPRAVA

Ukupno je do sada na provjeru poslano 94 posto isprava. Otkriveno je 60 lažnih isprava, imalo ih je 39 žena i 21 muškarac, a krivotvorene su diplome  zagrebačkog, osiječkog, splitskog, zadarskog i riječkog sveučilišta te 8 inozemnih. Svi su dobili izvanredni otkaz.
No hrvatska javnost se pita kako su se uopće mogli zaposliti? Kako je tijekom provjera ustanovljeno, prilikom zapošljavanja svaki kandidat donosi kopije, a nakon što je izabran donosi originale. Međutim, na tim originalima nije vidljivo, je li diploma lažna ili ne. No, po novome se nakon uočenih anomalija pri zapošljavanju provjerava vjerodostojnost isprave u ustanovi koja ju je izdala.

ODBIJEN PRIJEDLOG JEDINSTVENOG DIGITALNOG SUSTAVA PROVJERE DIPLOMA

Iz navedenog je razvidno da se lažne diplome u sustavu obrazovanja neće više pojavljivati, ali će se očito pojavljivati u institucijama koji nisu iskoristili priliku da ih i oni provjere i verificiraju. Pritom se ministrica Divjak pita zašto je to samo u sustavu obrazovanja, zašto je u provjeri diploma nisu pratili i ostali kolege ministri? Na taj upit ministrica odgovara da joj je žao da i ostali sustavi nisu provjeravali diplome sustavno, jer na ovaj način je kod svakog novog zapošljavanja sve jednostavnije i transparentnije.
Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem navodi kako je Sindikat predložio jedinstven digitalni sustav provjere diploma putem nacionalnog programa za reforme, no taj prijedlog iako je suvremen i iako predstavlja administrativno i financijsko rasterećenje nije prihvaćen. Slučajno ili ne, iz svega proizlazi da je to posao u koji se do sada nitko u Hrvatskoj nije upustio.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon