SIJAMSKI BLIZANCI IZ ZAMPA

Tekst: B. D.

Foto: www.ippo.gov.mk / www.ipr.gov.ba / Ministartvo kulture RH

Prema pisanju pojedinih domaćih i inozemnih medija, osoba u Republici Hrvatskoj sumnjičena u više navrata za posjedovanje lažne diplome i dalje vrlo aktivno sudjeluje u radu na temu intelektualnog vlasništva u međunaronim razmjerima. Riječ je o Željku Topiću, nekadašnjem ravnatelju Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo RH (DZIV) i potpredsjedniku Europske patentne organizacije (EPO), sada samostalnom zastupniku za patente i žigove u RH koji se reklamira pod zanimljivim sloganom „TOPIĆ IP – Štit za vašu rafiniranu imovinu“ što je vidljivo sa slijedeće internetske stranice: www.topicip.com/.

EKSPERTI IZ WIPO

U takvim okolnostima, Željko Topić se zajedno s Romanom Matanovac Vučković, izvanrednom profesoricom s Pravnog fakulteta u Zagrebu, na katedri za Građansko pravo koju vodi Tatjana Josipović, supruga bivšeg hrvatskog predsjednika i prve violine ZAMP-a, dr. Ive Josipovića, našao na sastanku pod futurističkim nazivom „Strategija razvoja intelektualnog vlasništva u Bosni i Hercegovini 2020- 2025.“ održanom 11. ožujka 2019. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci. Kao osobe koje očito ne mogu pobjeći jedno od drugog, Topić i Matanovac Vučković su na navedenom sastanku predstavljeni kao predstavnici Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) iz Geneve. Osim njih, u ime WIPO-a iz Geneve na sastanku su također bili Silvija Trpkovska,

ekspert za izradu Strategije i Jovan Šarac, ekspert za izradu Strategije. Kako je navedeno na službenim stranicama  Univerziteta u Banja Luci, na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o pravima zaštite intelektualnog vlasništva na Univerzitetu, kao i o mogućim pobolјšanjima, kako bi se postigli što viši cilјevi. Sastanku su u ime Univerziteta u Banjoj Luci nazočili prof. dr. Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja, mr. Đorđe Markez, glavni tajnik, Predrag Govedarica, viši stručni suradnik za razvoj poduzetništva i Dijana Bilanović, stručni suradnik – projekt menadžer.

KRIMINALAC NA ČELU INSTITUTA ZA INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO BIH

U ime Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine na istom sastanku nazočni su bili Ljubica Kozić, zamjenica ravnatelja i  Vesna Vuletić Bebek iz Sektora za razvoj sustava intelektualnog vlasništva. Međutim, kako navode mediji iz BiH, na čelu Instituta za intelektualno vlasništvo BiH nalazi se izvjesni Josip Merdžo, osoba osuđena na jednogodišnju kaznu zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Više o glavnom banjalučkom domaćinu Željka Topića i Romane Matanovac Vučković može se pronaći na slijedećoj internetskoj poveznici: https://novi.ba/clanak/85587/josip-merdzo-osudivani-za-zloupotrebu-polozaja-imenovan-za-direktora-instituta-za-intelektualno-vlasnistvo-bih.

ŠVRLJANJE PO REGIJI

Inače, kako je vidljivo iz službenih internetskih objava Državnog ureda za industrijsko vlasništvo Republike Makedonije sa sjedištem u Skopju  kao i iz Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, gospodin Željko Topić je koncem 2018. godine bio gost u te dvije bivše YU republike.

POVEZNICA S MACRONOM

Ono što je za sada u hrvatskim medijima ostalo nepoznato u slučaju Željka Topića u EPO u Munchenu, jest podatak o  Alexandru Benalli, jednom od šest osobnih čuvara nekadašnjeg predsjednika EPO-a Benoîta Battistellija. Da podsjetimo, Benalla je postao poznat široj svjetskoj javnosti kao jedan od suspendiranih, a nakon toga i otpuštenih osobnih čuvara francuskog predsjednika Emmanuela Macrona nakon što je otkriveno da je sudjelovao u protuzakonitom premlaćivanju prosvjednika u Francuskoj tijekom 2018. godine. U ovom trenutku još nije sasvim razjašnjeno kako je povezan nekadašnji šef Željka Topića iz EPO-a s predsjednikom Francuske Republike osim što francuski mediji spekuliraju na njihovu moguću povezanost sa Sveučilištem Nanterre Paris-Ouest. Više o tom skandalu koji još nije priveden kraju može se pronaći u France Soir, jednom od francuskih vodećih medija.

GRUBI PRIMJER SUKOBA INTERESA

Podsjetimo, dvojac Topić – Matanovac Vučković već su spominjani u Hrvatskoj kao osobe u sukobu interesa zbog protuzakonitih imenovanja za članove Vijeća stručnjaka za naknade u području autorskog prava i srodnih prava pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo (DZIV). Riječ je o nezakonitom izboru Romane Matanovac Vučković, za predsjednicu Vijeća stručnjaka za naknade u području autorskog prava i srodnih prava obzirom da je u vrijeme imenovanja bila zaposlenica u državnom tijelu, odnosno u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo (DZIV), što je čl. 164. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima – zapreka za imenovanje. Dakle, bivši ravnatelj DZIV-a, Željko Topić i Romana Matanovac Vučković, još kao njegova tadašnja zamjenica u razdoblju od 2005. do 2008. godine, potpuno su ignorirali i preporuke glavnog pravnog savjetnika, Patricka Boirona, iz CARDS programa br. 96-022, koji je pratio izbor za Vijeće stručnjaka. On je predlagao da Romana Matanovac Vučković podnese ostavku na mjesto predsjednice Vijeća stručnjaka. I to ne samo zato što je bila zaposlenica u DZIV-u, što je samo po sebi bila prepreka za imenovanje, već i zato što je prethodno radila u Hrvatskom društvu skladatelja (HDS) – službi ZAMP, na čije cjenike Vijeće stručnjaka daje mišljenje, što je u konačnici predstavljalo grubi sukob interesa. Slučaj Matanovac – Vučković postaje u konačnici još zanimljiviji kada se zna da je postala desna ruka ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek  u nedavno usvojenoj EU Direktivi o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon