ZAMBIJA: HRVATSKI KONZUL U SLUŽBI LGBT LOBBY-IJA?

Tekst: Panopticum

Foto: Tportal

“U službi njezina Veličanstva” (On Her Majesty’s Secret Service), poznati je britanski akcijski triler o Jamesu Bondu, diplomatu i tajnom agentu 007 koji je nekad davno punio svjetske kino dvorane. Za razliku od britanskog filma, Hrvatska diplomacija danas puni stupce crnih kronika svjetskih medija s međunarodnim skandalom u Zambiji na tragu onih iz najbizarnijih kriminalističkih filmova.

OBUČEN ZA TAKVE SITUACIJE

Naime, na tragu filmova o tajnom agentu 007, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova, nedavno upitan od strane predstavnika medija zašto se u već poznati “slučaj Kongo” u kojem je osam državljana RH pritvoreno u susjednoj Zambiji nije na najvišoj razini uključio hrvatski veleposlanik Ante Cicvarić akreditiran u Republici Južna Afrika (JAR), ministar Gordan Grlić Radman je odgovorio da za tu vrstu diplomatskih aktivnosti u Africi, odnosno u JAR-u, imamo konzula koji je “obučen za takve situacije”.

Riječ je o konzulu Dariu Klasiću, koji je formacijski na poziciji drugog tajnika našeg diplomatskog osoblja u sklopu Veleposlanstva RH u Pretoriji. Inače, Zambiju je nerezidentno trebalo pokrivati hrvatsko veleposlantsvo u Francuskoj, međutim kako je tamo nakon smrti veleposlanika Filipa Vučka u Parizu nastala organizacijska praznina zbog nesređenih odnosa između Banskih dvora i Pantovčaka, konzularni poslovi za tu afričku zemlju su očito operativno regrutirani u Pretoriju.

TAJNA USPJEHA

Kako neslužbeno doznajemo iz krugova hrvatskih turističkih vodiča, Dario Klasić je prije rada u diplomaciji bio putnički agent, odnosno izuzetno netalentirani turistički vodič. Iako tako profesionalno potkapacitiran dobivao je poslove vođenja turističkih grupa vrlo često i to na štetu ostalih vodiča. Tajna uspjeha nekadašnjeg turističkog vodiča, a sada konzula koji je običnu putovnicu zamijenio diplomatskom, krije se, navodno, u činjenici bliskosti s domaćom LGBT zajednicom.

Obzirom na tu okolnost, moglo bi se zaključiti da je hrvatski konzul koji brine o statusu Tomaševićevog transrodnog zastupnika iz stranke Možemo i ostalih pritvorenika u Zambiji kako bi im se pravedno sudilo zbog optužbi za trgovanje ljudima vrlo dobro upućen u LGBT tematiku. Dakle, LGBT zajednica evidentno pomaže, ponajprije članovima…

FINANCIJSKA LOGISTIKA

Nadalje, zasad je ostala nepoznanica, osim diplomatske, tko i s kolikim novčanim iznosima pruža financijsku logistiku pritvorenicima u Zambiji, obzirom na duljinu sudskog procesa i brojnost optuženih osoba. Ta novčana cifra će se u svakom slučaju povećavati obzirom da optuženici ne smiju napustiti Zambiju u kojoj se nalaze od početka prosinca 2022. godine.

Odgovor na to i druga pitanja koja hrvatska javnost ne može dobiti putem ministra Grlić Radmana ili njegovih službi u MVEP-u, uskoro bi mogao dati saborski Odbor za vanjsku politiku kojim predsjeda Gari Cappelli i to u funkciji nadzora, obzirom da dolaze sve učestalije glasine kako taj međunarodni sudski postupak u dalekoj afričkoj zemlji, i sve što ide s njim u paketu, financiraju hrvatski porezni obveznici. Uključujući do sada i vrlo učestale međunarodne letove zrakoplovom uvaženog konzula Daria Klasića na relaciji iz Republike Južne Afrike do Zambije i obratno.

BOYS CLUB SA ZRINJEVCA

Podsjetimo, jednako kao i u Klasićevom slučaju, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH postalo je sigurno gnijezdo nakon karijere i drugim turističkim vodičima te na taj način postala baza trećerazrednih diplomata, odnosno veleposlanika koji su nakon propalih turističkih karijera bili prigrljeni u MVEP-u zahvaljujući pripadnosti određenim životnim sklonostima kojima dominira trenutna svjetska moderna “in” agenda.

Slučajno ili ne, svojedobno je jedan portal iz Zagreba vrlo slikovito opisao odnos snaga i stanje na zagrebačkom Zrinjevcu u nesvakidašnjem tekstu pod naslovom “BOYS KLUB VLADA HRVATSKOM DIPLOMACIJOM”.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon