VESNA PUSIĆ SUPOTPISNICA INICIJATIVE CIVICO EUROPA PROTIV VIKTORA ORBANA

Tekst: Panopticum

Foto: UN

Nesuđena glavna tajnica UN-a i članica tzv. narančasto obojene revolucije Georga Sorosa, uvažena saborska zastupnica Vesna Pusić, supotpisnica je otvorenog pisma inicijative CIVICO Europa kojom se traži sankcioniranje Republike Mađarske na čelu s predsjednikom Viktorom Orbanom. Naime, mađarski parlament je 30. ožujka 2020. godine usvojio zakonski prijedlog kojim se vladi u Budimpešti omogućilo suspendiranje onih odredbi koje joj ne odgovaraju. Također, istim je prijedlogom vlada medijima ograničila slobodu informiranja, dok je sebi omogućila odlučivanje putem dekreta, čime se izvanredno stanje uzrokovano koronavirusom produljuje na neogračeno dugi period. Prema mišljenju inicijative CIVICO mađarska vladavina dekretom na neodređeno vrijeme veliki je udarac na osnivačke ugovore Europske unije, zatim Povelje o ljudskim pravima i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Da podsjetimo, EU parlament je već dva puta analizirao i osudio nedemokratski put Mađarske, izvješćem zastupnika Tavaresa još 2013. godine i zastupnice Sargentini iz 2018. godine.

Inicijativu CIVICO Europa potpisali su Laszlo Andor, Guillaume Klossa, Francesca Ratti i Guy Verhofstadt. Osim Vesne Pusić, supotpisnici iz Hrvatske koji su podržali inicijativu CIVICO su Tvrtko Jakovina, zatim Srećko Horvat i Miljenko Jergović, te Željko Trkanjec, poznatiji javnosti kao peglač kreditnih kartica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u private svrhe.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon