SOROSEVI SUCI SUDA U STRASBOURGU

Tekst: D. Sremiš

Foto: www.lesalonbeige.fr

Nakon šest mjeseci istraživanja Europski centar za pravo i pravdu (European Center for law and justice) iz Strasbourga objavio je sredinom veljače 2020. izvješće pod nazivom “NGOs and the judges of the ECHR” koje dokazuje povezanost velikog broja sudaca Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) sa Sorosevim Otvorenim društvom i drugim lobističkim nevladinim udrugama.

DIREKTNI LINK NA SUCE

Pokazalo se da je u razdoblju od 2009. do 2019. stotinjak sudaca Europskog suda za ljudska prava bilo povezano ili s njim ili sa zakladom Otvoreno društvo. Preciznije, 22 suca imaju izravnu vezu s jednom od tih nevladinih organizacija, bilo kao čelnici, korisnici njihovih sredstava ili kao važan i redovan sudionik njihovih aktivnosti, detaljno je navedeno u istrazi. Međutim, vlada mišljenje da je sudaca u vezi sa Sorosem mnogo više. Izvješće na 25 stranica prilično precizno donosi utvrđen sukob interesa te secira isprepletene međusobne odnose između nevladinih organizacija i sudaca ESLJP u Strasbourgu. U samo 12 slučajeva suci su se suzdržali od zasjedanja zbog povezanosti s nevladinom organizacijom Georga Sorosa. Dakle, karijera sudaca takozvanog „Suda u Strasbourgu“ išla je kroz ruke Sorosa. Izvještaj Europskog centra za pravo i pravdu možete pročitati na poveznici: NGOs and the judges of the ECHR

REAGIRANJA IZ FRANCUSKE

Ovaj je istraživački projekt je izazvao neviđenu medijsku pomutnju u Francuskoj. Mnogo je onih koji su već digli svoj glas protiv onoga što smatraju miješanjem u nacionalne poslove. Jedan od njih je i bivši europarlamentarac Philippe de Villiers, koji je već jasno dao do znanja da američki milijarder predstavlja opasnost za suverenitet Francuske i EU. Marine Le Pen, vođa stranke Nacionalno okupljanje je u svojoj procjeni situacije otišla je još korak dalje. U svojoj izjavi je najavila da bi Francuska trebala prestati provoditi odluke Europskog suda za ljudska prava i pozvala francuskog predsjednika Emanuela Macrona da obrati pozornost na nastalu situaciju i obveže Kasacijski sud i Državno vijeće da prestanu uzimati u obzir mišljenje Europskog suda za ljudska prava.

ŠPANJOLSKE REAKCIJE

Španjolski list Moncloa navodi kako je zaključak je da Soros u Europi “diktira svoj zakon” kroz Europski sud za ljudska prava iz ruku sudaca koji su osposobljeni i financirani od strane Otvorenog društva. „Iz nekoliko razloga, osobe predložene Sudu često dolaze od nevladinih udruga. U vrijeme „Željezne zavjese“ mislilo se da se Europski sud za ljudska prava protivi moći države. Nevladine organizacije igraju središnju ulogu u ovom sporazumu, jer su one trebale biti neovisne o vladama”, navode detalji istrage.

REAKCIJE IZ MAĐARSKE

Mađarski mediji ogorčeni su najnovijim saznanjima oko skandala u Strasbourgu. Neki pokušavaju umanjiti utjecaj Otvorenog društva i Sorosa na ECHR, ali im ne polazi za rukom a neki navode podatak kako je Soros u tzv. nevladinu organizaciju Otvoreno društvo dosad već “ubrizgao” više od 18 milijardi eura. Mađarski list Infostart navodi da ako stvari i dalje budu ovakve, sud u Strasbourgu može čak i izgubiti neovisnost jer presude Europskog suda za ljudska prava imaju utjecaj na živote svih država članica i ponekad mogu dovesti do političke destabilizacije. Ovu je političko-pravnu situaciju prepoznao George Soros prije mnogo godina i zato od svog carstva troši 90 milijuna dolara godišnje na utjecaj na organizacije u EU, navodi mađarski list.

PROTJERAN IZ IZRAELA

Presude Europskog suda za ljudska prava obvezujuće su za vlasti države za koje su donesene, pa tako i za Hrvatsku. Čak i Rusija provodi odluke Europskog suda za ljudska prava koje inače smatra neprihvatljivima.

Da podsjetimo, Izraelske su vlasti još sredinom 2017. godine službeno objavile da su Sorosove nevladine organizacije u Izraelu – nepoželjne. Jezikom izraelske politike, te riječi zapravo poručuju da iako je Soros Židov, ali da je njegova politika protucionistička te da dugi niz godina promiče protucionističke ideje globalnog internacionalizma i pseudomultikulturalizma. Moglo bi be zaključiti kako je službeni Izrael zaključio da su im kroz cijelu povijest ljudi poput Sorosa uzrokovali najviše problema.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon