U ZAGREBU ODRŽANA KONFERENCIJA O KRITIČNOJ INFRASTRUKTURI U POMORSKOM SEKTORU

Tekst: Panopticum/SOA

Foto: LNG Hrvatska

U petak, 15. prosinca 2023. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održana je konferencija pod nazivom “Kritična infrastruktura u pomorskom sektoru”. Konferenciju su organizirali hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), zatim Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj te norveški Centar za sigurnost i otpornost UTSYN.

Cilj konferencije bio je okupiti hrvatske i norveške subjekte iz državne uprave, industrije i znanstvene zajednice te raspraviti i razmijeniti mišljenja o aktualnim prijetnjama i ranjivostima kritičnim infrastrukturama u pomorskom sektoru, kao i razmotriti rješenja, ideje i strateška partnerstva suočavanju s izazovima.

Tijekom konferencije istaknute su sličnosti u pogledu važnosti kritične infrastrukture u pomorskom prostoru za obje države, ali i za sigurnost cijele Europe. Hrvatska i Norveška su pomorske države s dugačkom obalom koja je ključna za različite gospodarske strateške interese. Kritična infrastruktura na moru uključuje plinske i naftne instalacije, energetska postrojenja, komunikacijske kablove, prometne, prehrambene i industrijske objekte, a popis prijetnji uključuje nesreće, terorizam, hibridno djelovanje, diverzije i brojne druge.

Uvodna izlaganja na konferenciji dali su Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane i dr. sc. Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova. Nakon njih, izlaganja su dali norveški veleposlanik u Hrvatskoj Arne Sannes Bjoernstad, ravnatelj SOA-e Daniel Markić te komodor Thomas Andersen, zamjenik zapovjednika Norveške mornarice za operacije, koji su potom imali i panel raspravu o prijetnjama i političkim odgovorima na njih.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon