U HR STIŽE GLAVNA TUŽITELJICA EU

Tekst: B. D.

Foto: Startnews

Prema neslužbenim izvorima iz Bruxellesa početkom 2021. godine u službeni posjet Hrvatskoj stiže Glavna tužiteljica EU, Laura Codruţa Kövesi. Vijeće i Europski parlament imenovali su 2019. godine Lauru Codruţu Kövesi prvom glavnom europskom tužiteljicom. Sjedište ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) nalazi se u Luxembourgu.

OTVARA URED U ZAGREBU?

Mogući razlozi dolaska Laure Codruţa Kövesi u Zagreb, osim protokolarnih formalnosti nakon izbora 22 nova europska tužitelja i tužiteljice koji su imenovani tijekom srpnja 2020. godine, su i ozbiljni problemi Hrvatske s galopirajućom korupcijom te zloporaba fondova EU kojima se narušavaju financijski interesi Unije. Naime, ta kaznena djela nerijetko se nedovoljno istražuju i  progone uslijed pomanjkanja policijskih i pravosudnih resursa ili zbog toga što države članice ne pridaju dovoljnu važnost zaštiti financijskih sredstava EU-a. Isto tako, prekogranične slučajeve teško je istraživati, a na ruku im idu i nedostaci u pravosudnoj suradnji. Slučajevi teških prijevara i korupcije često prolaze bez istrage i progona, zbog čega se stvara dojam da počiniteljI ostaju nekažnjeni. Zbog svega toga, a kako se neslužbeno može saznati, Glavna tužiteljica EU će u Zagrebu razmotriti mogućnost otvararanja svog područnog ureda.

PREPOZNATA U EU

Kao što je vidljivo iz službene objave EPPO-a, među 22 nova europska tužitelja i tužiteljice se nalazi ime i Tamare Laptoš, bivše ravnateljice USKOK-a koja je na novu dužnost imenovana s položaja zamjenice glavne državne odvjetnice RH, Zlate Hrvoj Šipek. Za razliku od Tamare Laptoš, njena šefica Laura Codruţa Kövesi kazneno je procesuirala stotine političara i korumpiranih visokih dužnosnika u Rumunjskoj. Između inih i brojne rumunjske ministre koji su iz ministarske fotelje proslijeđeni direktno u pritvor. Zbog toga je prepoznata u Europi te je postala Glavna tužiteljica EU.

NADNACIONALNO TUŽITELJSTVO S VELIKIM OVLASTIMA

Člankom 86. Lisabonskog ugovora omogućeno je osnivanje Ureda europskog javnog tužitelja, novog tijela Unije koje će donijeti velike promjene i biti opremljeno za provođenje brzih istraga i kaznenog progona na prostoru svih uključenih država članica Europske unije.  Ured europskog javnog tužitelja osnovan je Uredbom EU-a 2017/1939  od 12. listopada 2017. godine, te predstavlja prvo nadnacionalno tužiteljstvo nadležno za istrage i progon u kaznenim stvarima širom EU. Uz usklađivanje rada i nadzor na središnjoj razini, istrage EPPO-a provodit će se unutar područja država članica EU-a, a predmeti će se upućivati domaćim sudovima. Iako je posve neovisan, EPPO za svoj rad odgovara Europskom parlamentu, Vijeću i  Komisiji, čime se ne dovodi u  pitanje njegova obveza diskrecije i povjerljivosti u odnosu na pojedinačne predmete. U pravosudnoj suradnji ili tijekom administrativnih istraga tužitelji EPPO-a će blisko surađivati  s već postojećim tijelima EU poput OLAF-a (Europski ured za borbu protiv prijevara).

SLOŽENI I ZAHTJEVNI POSTUPCI

EU-ovi postupci nabave često su tehnički veoma složeni i  moguće ih je narušiti dobivanjem pristupa povjerljivim podacima radi pogodovanja određenom ponuditelju. U takvim slučajevima, domaćim nadležnim tijelima katkad je veoma teško otkriti i  istražiti bilo kakvu nepravilnost ili naznaku koja bi upućivala na prijevaru. Međutim, EPPO može istraživati sve vrste prijevara koje uključuju sredstva iz fondova EU-a, kao što su primjerice prijevare povezane s regionalnim fondovima, fondovima za Zajedničku poljoprivrednu politiku i drugo. Te prijevare u pravilu obuhvaćaju i zlouporabu postupaka nabave. Osim toga, EPPO će moći istraživati i predmete složenih kružnih prijevara s PDV-om, koji su već bili predmet obrade hrvatskog USKOK-a potaknuti brojnim napisima u hrvatskim medijima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon