U EPPO IMENOVANA 22 TUŽITELJA

Tekst: Panopticum

Foto: Startnews/Vijeće EU

Vijeće EU je u ponedjeljak, 27. srpnja 2020. imenovalo 22 nova europska tužitelja i tužiteljice Ureda europskog javnog tužitelja, Laure Codruţa Kövesi a to su: Frédéric Baab, Cătălin-Laurențiu Borcoman, Jaka Brezigar, Danilo Ceccarelli, Gatis Doniks, Yvonne Farrugia, Teodora Georgieva, Daniëlle Goudriaan, Petr Klement, Tomas Krušna, Tamara Laptoš, Katerina Loizou, Ingrid Maschl-Clausen, José Eduardo Moreira Alves d’Oliveira Guerra, Juraj Novocký, Andrés Ritter, Maria Concepción Sabadell Carnicero, Gabriel Seixas, Kristel Siitam-Nyiri, Harri Tiesmaa, Yves Van Den Berge i Dimitrios Zimianitis.

MANDAT OD ŠEST GODINA

Kao što je vidljivo iz službene objave EPPO-a, među njima se nalazi ime i Tamare Laptoš, bivše ravnateljice USKOK-a koja na novu dužnost odlazi s položaja zamjenice glavne državne odvjetnice RH, Zlate Hrvoj Šipek. Za razliku od Tamare Laptoš, njena šefica Laura Codruţa Kövesi kazneno je procesuirala stotine političara i korumpiranih visokih dužnosnika u Rumunjskoj. Između inih i brojne rumunjske ministre koji su iz ministarske fotelje proslijeđeni direktno u pritvor. Zbog toga je prepoznata u Europi te je postala novoimenovana glavna tužiteljica EU.

Novoizabrani tužitelji i tužiteljice nadzirat će istrage i kazneni progon te će, zajedno s glavnom europskom tužiteljicom Laurom Codruţom Kövesi, činiti kolegij EPPO-a. Europski tužitelji imenuju se na mandat od šest godina koji se ne može obnoviti. Vijeće na kraju tog razdoblja može odlučiti produljiti mandat za najviše tri godine. U okviru prijelaznih pravila za prvi mandat nakon osnivanja EPPO-a europski tužitelji, određeni ždrijebom, iz jedne trećine država članica bit će imenovani na trogodišnji mandat koji se ne može obnoviti. To vrijedi za tužitelje i tužiteljice iz Grčke, Španjolske, Italije, Cipra, Litve, Nizozemske, Austrije i Portugala.

JEDAN TUŽITELJ ZA SVAKU DRŽAVU ČLANICU

Svaka država članica predložila je kandidate za funkciju europskog tužitelja. Kandidati su morali biti aktivni članovi javnog tužiteljstva ili pravosudnih tijela države članice čija je neovisnost neupitna i imati kvalifikacije potrebne za imenovanje na visoku tužiteljsku ili pravosudnu funkciju u svojim državama članicama. Morali su imati odgovarajuće praktično iskustvo u nacionalnim pravnim sustavima, financijskim istragama i međunarodnoj pravosudnoj suradnji u kaznenim predmetima. Povjerenstvo za odabir zatim je izradilo obrazložena mišljenja i ocjenu za svakog predloženog kandidata koji je ispunio uvjete. Nakon što je primilo obrazložena mišljenja, Vijeće je odabralo i imenovalo jednog od kandidata na funkciju europskog tužitelja za svaku državu članicu sudionicu.

NEOVISNO TIJELO EU

Ured europskog javnog tužitelja bit će neovisno tijelo EU-a zaduženo za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela kojima se narušavaju financijski interesi Unije (npr. prijevare, korupcija, prekogranične prijevare povezane s PDV-om u iznosu višem od 10 milijuna eura). EPPO u tom pogledu provodi istrage i kazneni progon te vrši funkcije tužitelja na nadležnim sudovima država članica.

Vijeće i Europski parlament imenovali su 2019. Lauru Codruţu Kövesi prvom glavnom europskom tužiteljicom. U EPPO-u trenutačno sudjeluju 22 države članice i to: Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Slovačka i Španjolska. Očekuje se da će EPPO započeti s radom krajem 2020. godine, a sjedište će mu biti u Luxembourgu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon