TRUTOVA PROTUZAKONITA COVID-MOBILIZACIJA

Tekst: R. F.

Foto: MUP / RTL

Povodom nedavno objavljenih vijesti u medijima o mobilizaciji pripadnika civilne zaštite u četiri grada – Rijeci, Zagrebu, Splitu i Osijeku od strane MUP-a Republike Hrvatske zbog borbe protiv koronavirusa, istražili smo pozadinu mogućeg, nezakonitog postupanja Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite MUP-a RH (DIP CZ). Sporni nalozi za mobilizaciju pod poslovnim brojem 511-01-341-20-643/2 odaslani su iz MUP-a RH 25. studenog 2020. godine a potpisuje ih Damir Trut, pomoćnik ministrira Davora Božinovića. Prema javno dostupnoj dokumentaciji mobilizacija bi, kako se navodi u nalogu, trajala do opoziva, a osoba koja je na nju pozvana trebala bi vršiti funkciju tzv. “covid redara” čija zadaća je da nadzire provođenje mjera koje je izdao Stožer CZ RH.

JEDNOSTRANO PREPRAVILI PRAVILNIK

Uvidom u pravilnik CZ RH može se zaključiti da su mobilizacijski nalozi kojima se služi MUP-a RH predviđeni samo za razinu svih županija u Hrvatskoj i za Grad Zagreb. Podloga za mobilizacijske naloge je nastala, kako je vidljivo, jednostranom promijenom članka pravilnika u DIP-u i sve zajedno djeluje pravno-formalno potpuno amaterski, gotovo suludo i konfuzno. Pojednostavljeno, Republika Hrvatska, tj. država ima samo DIP a županije i Grad Zagreb sve ovo drugo što je navedeno tj. prepisano u Trutovom mobilizacijskom nalogu. Dakle, navedeni mobilizacijski poziv temelji se po članku pravilnika samo za pripadnika DIP-a. Naime, onaj tko je pripadnik DIP-a ne može biti član ili na mjestu zapovjednika postrojbe u županijskoj CZ ili CZ Grada Zagreba. Zakonski je nemoguće dupliranje pripadnosti poslova civilne zaštite u državi i županijama, odnosno Gradu Zagrebu. Dakle, ako mobilizirana osoba nije član DIP-a poziv s potpisom Damira Truta ovjeren žigom MUP-a Republike Hrvatske je de facto nezakonit. Preciznije, u praksi na primjeru Grada Zagreba, to znači da uvaženi gospodin Trut, kao pomoćnik ministra policije, svojim pozivima za mobilizaciju “diže ljude” na ilegalan način i “preskače” zakonsku regulativu Grada Zagreba mobilizirajući na taj način pripadnike CZ Grada Zagreba budući nema dovoljno svojih pripadnika u DIP-u. Naime, samo gradonačelnik ili onaj koga on ovlasti može mobilizirati članove Civilne zaštite Grada Zagreba.

MOBILIZIRANJE PREMA ČLANSKIM ISKAZNICAMA HDZ

Prema neslužbenim informacijama našeg portala, osim što DIP CZ nema zakonsko pravo na slanje poziva, Trutovim mobilizacijskim pozivima koji su zasad poslani u gradove – Rijeku, Zagreb, Split i Osijek, mobilizirani su u pravilu samo članovi HDZ-a i bivši branitelji koji su u invalidskim mirovinama. Zasad nije poznato je li Trutovim mobilizacijskim pozivima obuhvaćen i Zdravko Varzić, zapovjednik Civilne zaštite u Brezovici, osuđen za pokušaj ubojstva na pet godina robije temeljem drugostupanjske pravomoćne presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske ali, slučajno ili ne,  pomilovan od bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića.

USTROJSTVO DIP CZ MUP RH

Da podsjetimo, DIP je ustrojstvena jedinica ravnateljstva policije Republike Hrvatske. Prema dostupnim podacima, Državna intervencijska postrojba civilne zaštite MUP-a RH (DIP CZ) ustrojena je, opremljena i osposobljena za operativno djelovanje u velikim nesrećama i katastrofama u Republici Hrvatskoj, kao i za pružanje međunarodne pomoći, i to na području traganja i spašavanja iz ruševina, traganja i spašavanja u poplavama, kemijsko-biološko-radiološko-nuklearnoj zaštiti (detekcija i dekontaminacija) te zbrinjavanju (uspostavi šatorskih naselja). Od 450 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite profesionalno je osposobljeno njih 25 i to iz Ravnateljstva civilne zaštite, dok je njih 425 pričuvnika, uglavnom iz udruga građana.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon