KAKO ZDRAVKO VARZIĆ MOŽE BITI ZAPOVJEDNIK CIVILNE ZAŠTITE BREZOVICA?

Tekst: Panopticum

Foto: JL/Net

U jeku afere JANAF jedna od glavnih tema koja je zaokupila hrvatsku javnost su sigurnosne provjere dužnosnika i voditelja hrvatskih institucija. Naime, sigurnosne provjere su postupci koje provodi sugurnosna agencija (SOA) koje po zakonu nisu precizno regulirane kao obvezne, ali se mogu provoditi kao opcija. Nakon javnosti otvorena je i rasprava i u Vladi, a dio ministara sada javno najavljuje povratak sigurnosnih provjera za sve dužnosnike, predsjednike uprava državnih tvrtki, a i šire.

JANAF, DZIV, CZ

Iako je nastali sigurnosni problem uočen na višim razinama, a jedan identični slučaj poput JANAF-a zabilježen je i u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo (DZIV) Republike Hrvatske prilikom nedavnog imenovanja ravnateljice te državne ustanove koja je pod USKOK-ovom istragom zbog korupcije, sustav sigurnosnih provjera problematičan je i u nižim sferama javnog djelovanja. Slučajno ili ne, za opciju povratka sigurnosnih procedura, što je kao obvezu ukinula Vlada Zorana Milanovića, sada se zalaže i SDP. Osim navedenog, sličan slučaj sa suspektnim imenovanjima ministara zabilježen je i u vrijeme Vlade Ivice Račana kada je aferama i kaznenim prijavama za ministricu turizma imenovana šefica Atlasovog voznog parka Pave Župan Rusković.

Kao primjer neučinkovitog sigurnosnog sustava RH  donosimo slučaj zapovjednika Civilne zaštite u Brezovici kojom rukovodi Zdravko Varzić, osuđen za pokušaj ubojstva na 5 godine robije temeljem drugostupanjske pravomoćne presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Operativno, Civilna zaštita nalazi se i djeluje u sustavu MUP-a na čijem je čelu ministar Davor Božinović dok je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH središnje tijelo državne uprave nadležno za poslove civilne zaštite.

SMANJENO UBROJIV

Da podsjetimo, Zdravko Varzić presudom Županijskog suda u Zagrebu proglašen je krivim da je u rujnu 2006. godine kao djelatna osoba MUP-a na parkiralištu zagrebačkog shopping centra King Cross iz službenog pištolja pokušao ubiti Dubravka Beketića. U obrazloženju presude sudac zagrebačkog Županijskog suda je istaknuo da je u ovom slučaju bilo sporno samo na koji je način Varzić ispalio hitac dok je činjenicu da je Varžić policajac sud ocijenio kao otegotnu okolnost. Nadalje, taj isti sud je Varziću kao olakotne okolnosti uzeo u obzir smanjenu ubrojivost u trenutku počinjenja djela.

MESIĆ GA POMILOVAO

Međutim, Odlukom o pomilovanju bivši predsjednik RH Stjepan Mesić za godinu dana je smanjio petogodišnju zatvorsku kaznu policajcu Zdravku Varziću. Varziću je kazna smanjena predsjedničkom odlukom od 23. studenoga  2009. godine koja je objavljena u Narodnim novinama. Za razliku od Varzića, istom odlukom Stjepan Mesić je tada odbio 30 molbi osuđenika.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon