EK: PO NEOVISNOSTI PRAVOSUĐA HRVATSKA NA ZAČELJU EU

Tekst: Panopticum

Foto: EPPO

Prema pregledu stanja u pravosuđu  te percepciji neovisnosti pravosuđa koji je prije nekoliko dana objavila Europska komisija, Hrvatska, Slovačka i Poljska najgore stoje u Europskoj uniji. Naime, prema istraživanju Eurobarometra, Hrvatska je na zadnjem mjestu po percepciji neovisnosti pravosuđa, a nešto manje loše od nje su Slovačka, Poljska, Bugarska, Italija, Španjolska, Mađarska i Slovenija. Najbolje stoje Austrija, Finska, Njemačka i Luksemburg.

Kao glavni razlog za lošu percepciju pravosuđa u Hrvatskoj, anketirani su na prvo mjesto stavili miješanje ili pritisak vlade ili političara (68 posto), na drugom mjestu je pritisak iz ekonomskih ili drugih interesa (63 posto), a na trećem je da status i pozicija sudaca ne jamče dovoljno njihovu neovisnost (50 posto).

Hrvatska je također na zadnjem mjestu kada je riječ o percepciji neovisnosti sudova i sudaca među tvrtkama. Ispred nje su Poljska, Italija, Slovačka i Mađarska. Ovdje najbolje stoje Finska, Danska, Nizozemska, Austrija, Irska i Luksemburg.

Iako Hrvatska nakon Slovenije ima najveći broj sudaca u odnosu na broj stanovnika, Hrvatska i Italija prve su i po broju predmeta koji čekaju na rješenje u građanskim i trgovinskim sporovima.

Nadalje, a kada je riječ o procijenjenom vremenu potrebnom za rješavanje predmeta u građanskim i trgovačkim, upravnim i drugim  sporovima, u Hrvatskoj je 2019. trebalo 130 dana, 2018. godine 102 dana, 2017. godine 114, 2012. godine 133. Najdulje se čeka na Cipru, čak 882 dana trebalo je 2019. godine, zatim u Portugalu i Grčkoj za koje postoje podaci samo za 2012. U Portugalu je te godine trebalo čekati 860 dana, a u Grčkoj 677 dana. Na prvom mjestu je Danska gdje se 2019. godine čekalo samo 19 dana, zatim u Latviji 25 dana, Estoniji 32, Litvi 52 i Sloveniji 56 dana.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon