SOROS TV ILI HRT? – NASTUP KONZULTANTICE I AFRIKANISTE SABLAZNIO HRVATSKU JAVNOST

Tekst: Panopticum

Foto: HRT/Z1

Republika Hrvatska u proteklih 30 godina, dakle od svoje samostalnosti, ne pamti tako živahnu aktivnost Ministarstva vanjskih i europskih poslova kao posljednjih tjedana nakon što je prijateljska Zambija pohapsila osmero hrvatskih državljana zbog sumnje u trgovanje ljudima, i to u pokušaju. Naime, hrvatska javnost pamti tragedije hrvatskih državljana, naročito pomoraca ali i mnogih drugih, koji su iz tko zna kojih razloga zaglavili u zatvorima širom svijeta, gdje im je vjerojatno u najtežim trenucima u životu izostala pomoć hrvatske države.

Za razliku od tih mnogobrojnih slučajeva koji su do ovog skandala u Kongu zadesili hrvatske državljane na svim merdijanima i paralelama svijeta, sad imamo slučaj u kojem se jedno državno ministarstvo pretvara u glasnogovornika skupine ljudi koje druga država i njeno pravosuđe tereti za jedno od najtežih kaznenih djela iz kataloga kaznenog prava na načelima svjetske jurisdikcije.

U takvim okolnostima i sveopćem medijskom metežu koji trenutno traje u slučaju posvajanja maloljetne djece iz Konga državna televizija (HRT) u svoju emisiju “Otvoreno” pozvala je u ponedjeljak, 16. siječnja 2023. dvije osobe koje svojom nestručnoću i jednostranim prikazivanjem nastale situacije optuženih hrvatskih državljana štete ugledu javne televizije, a time i RH, a uz dosad neviđeni cinizam te uz izostanak bilo kakvog morala i političke odgovornosti nastoje nasilno nametnuti hrvatskoj javnosti, a i šire, iskrivljenu sliku činjeničnog stanja.

Riječ je o Lovorki Marinović, poznatijoj u NGO krugovima kao “Sorosevoj konzultatntici” koja je nakon što je ostala bez posla osnovala udrugu CRS – Centar za nove inicijative. Radeći prije toga u IOM – Međunarodnoj organizaciji za migracije u Zagrebu, navodno je ostavljala dojam osobe koja “puno zuji a malo meda daje”. Zli jezici iz njenog poslovnog okruženja izjavljuju da je često brljala nešto o ljudskim pravima, na tragu prodavanja magle i bez ikakvih konkretnih rezultata. Također, navodno je bila čest gost na tribinama udruga poput Libele, K-zone ili primjerice SDP-a, što i ne čudi obzirom da joj je pokojni suprug Ivo Marinović bio dugi niz godina na dispoziciji Socijalističkog saveza.

Osim Lovorke Marinović, pažnju javnosti u jučerašnjoj emisiji “Otvoreno” HRT-a plijenio je i stanoviti “afrikanist” Saša Ričković. Radi točnog informiranja javnosti, riječ je o osobi čija je kćer odrastala u domu, iz kojega je bila nestala i nije je bilo pola godine. Za razliku od nastupa na HRT-u Saša Ričković gdje je nesuvislim riječnikom branio “posvojitelje” te napao hrvatske institucije na upit hrvatskih institucija zašto njegovo dijete odrasta u domu, gdje je završila i osnovnu školu, “afrikanist” je tada samozatajno izjavio: “Ne bi htio govoriti jer je “priča zamršena”. Više o uvaženom gostu kojeg je HRT predstavio domaćoj i inozemnoj javnosti može se pronaći na internetskim stranicama “Večernjeg lista” u članku objavljenom 2010. godine.

Bilo kako bilo, skandalozni nastup i sama suspektna produkcija sporne HRT-ove emisije podrazumijevala bi momentalnu ostavku svih odgovornih, počev od glavnog urednika javne televizije. Ovom prilikom o ministru Grlić Radmanu bolje ni ne govoriti…

Dakle, u odnosu na, primjerice, stvarno nevine pomorce koji su mjesecima gladovali na blokiranom brodu u prijateljskoj Grčkoj i izostanku javno izrečene empatije, pa taman i od Franjevaca koji sada hrane naše bogatune u dalekoj Zambiji, medijski skandal na HRT-u u režiji države otkriva brigu za političare i njihove slugane u zatvoru koji su stvarno optuženi za zločin u pokušaju na drugačiji način iz kojeg se može izvesti zaključak da pred zakonom nismo svi isti.

Iz svega se može zaključiti kako uz MVEP sada i HRT izvlači vladu Andreja Plenkovića iz međunarodnog skandala s neizvjesnim ishodom u smislu krajnjeg rezultata jer prema mišljenju struke nema opravdanja za izdane hrvatske dokumente maloljetnoj djeci iz Konga. Naime, ulaskom RH u Schengen treba podsjetiti da suspektan žig suca, ili više njih, Općinskog suda u Zlataru na Odluke o priznaju, odnosno rješenja posvajatelja više nije samo hrvatski problem već predstavlja problem cijele EU.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon