RIMAC I BAŠIĆ U GODIŠNJEM IZVJEŠĆU STATE DEPARTMENTA

Tekst: Panopticum

Foto: Politico/Index

Trend ljudskih prava i dalje se kreće u krivom smjeru u svim dijelovima svijeta, istaknuo je državni tajnik Antony Blinken tijekom predstavljanja godišnjeg izvješća američke diplomacije o toj temi. Naime, američki State Department objavio je 45. godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u zemljama svijeta za 2020. godinu.

Kao probleme u Hrvatskoj dokument spominje slučajeve korupcije, nasilja nad novinarima, zatim zastrašivanje i cenzuru, postojanje kaznenog zakona o kleveti, neopravdano policijsko nasilje nad ilegalnim migrantima, diskriminaciju pripadnika etničkih manjina, posebno Roma i Srba. Međutim, State Department istovremeno navodi kako je Vlada RH poduzela značajne korake u procesuiranju i kažnjavanju pojedinaca koji su ugrozili ljudska prava drugih.

Korupcija

Izvješće State Departmenta spominje nekoliko slučajeva korupcije i sudske postupke koji se vode protiv bivših visokih državnih dužnosnika. Među njima spominju se afere Krš-Pađene i JANAF.

Nestale osobe

Ministarstvo branitelja izvijestilo kako je i dalje 1869 neriješenih slučajeva nestalih osoba tijekom Domovinskog rata. Još uvijek je nepoznata sudbina 1468 osoba, a traga se za posmrtnim ostacima 401 osobe iz tog razdoblja.

HR pravosuđe

Smanjen broj predmeta, ali dugotrajna suđenja predstavljaju jedan od glavnih problema u hrvatskom pravosuđu.

Restitucija imovine

Iako je vlada RH odobrila Terezinsku deklaraciju, nisu uspostavljeni pravni mehanizmi za rješavanje povrata imovine otete tijekom holokausta.

Sloboda izražavanja i medijske slobode

Neovisni mediji bili su aktivni, iznosili stavove bez ograničenja. Nevladine organizacije izvjestile su da se Vlada nedovoljno pozabavila problemom prijetnji novinarima što ima negativan utjecaj na slobodu medija. U strahu od internetskog uznemiravanja, tužbi, uznemiravanja od strane političara ili gubitka posla prisutna je autocenzura novinara u praćenju određenih tema. Prema reultatima godišnjeg istraživanja koje je provelo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) protiv novinara i medija u 2020. je podneseno 905 tužbi, zatražene su odštete u visini od 68 milijuna kuna.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon