REPUBLIKA HRVATSKA DOBILA NOVU PUČKU PRAVOBRANITELJICU

Tekst: Panopticum

Foto: www.ombudsman.hr

Kako je bilo i očekivano, Hrvatski sabor je u petak, 19. ožujka 2021. tajnim glasovanjem izabrao Tenu Šimonović Einwalter za novu pučku pravobraniteljicu Republike Hrvatske na mandat od osam godina. Sinegrijom HDZ-a i SDP-a, za nju je glasovalo 115 zastupnika dok je druga kandidatkinja Sandra Hančić, po svemu sudeći, poslužila kao demokratski smokvin list, te dobila samo jedan zastupnički glas.

Podsjetimo, na javni poziv za pravobranitelja prijavilo se petero kandidata. Nakon što je jedna kandidatura otpala jer nije imala potpunu dokumentaciju te su obavljeni razgovori s četvero preostalih, saboru su na izbor predložene Šimonović Einwalter i Hančić. Javni poziv definirao je da za pravobranitelja može biti izabrana osoba koja ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, završen studij prava i najmanje 15 godina radnog iskustva u struci.

Pučka pravobraniteljica kao opunomoćenica Hrvatskog sabora, s mandatom u trajanju od osam godina, zadužena je za zaštitu i promicanje ljudskih prava i sloboda, središnje je tijelo za suzbijanje diskriminacije, djeluje kao Nacionalni preventivni mehanizam za zaštitu osoba lišenih slobode, a nadležna je i za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon