PROTUZAKONITIM NALAZOM VJEŠTAKINJE BEZ LICENCE ŽELE OSUDITI I POSLATI LJUDE U ZATVOR?

Tekst: Leon Glembay

Foto: M. V.

Čini se da križarski rat pokrenut iz Međugorja protiv suspektnih dijelova hrvatskog pravosuđa i njegovih sastavnica poput DORH-a i USKOK-a, konačno daje vidljive rezultate. Naime, kako neslužbeno saznajemo, sudski proces u predmetu “Karlovačka banka” koji se vodi pri Županijskom sudu u Karlovcu na čijem se čelu nalazi bivši policajac Ante Ujević, mogao bi zbog uočenih anomalija i evidentnih protuzakonitih sudskih radnji napravljenih tijekom postupka doživjeti fjasko s mogućim posljedicama u redovima sudaca i Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) u Karlovcu. Riječ je o suđenju bivšim čelnicima Karlovačke banke te vlasniku tvrtke Zagrebdrvo kojemu je, kako tvrdi karlovački ŽDO, neopravdano otpisano 13,4 milijuna kuna kredita.

PRAVORIJEK VRHOVNOG SUDA

Podsjetimo, predmet je to u kojem je Vrhovni sud RH obacio presudu karlovačke sutkinje Elme Kaleb Mamić zbog niza proceduralnih grešaka koje čak ni sudski izvjestitelj s Vrhovnog suda nije mogao pobrojati, te izdao nalog nižem sudu da provede novu raspravu. Osim toga, ni karlovački ŽDO se nije proslavio u navedenom predmetu. Naime, 10 godina nerada na tom predmetu, kojeg vodi zamjenik ŽDO Karlovac Mladen Krajačić, sada tužiteljstvo dovodi u situaciju da požuruje predmet na sudu te pritom radi grešku za greškom. Samo da usput napomenemo, Mladen Krajačić, uvaženi pripadnik ŽDO Karlovac bio je prije više godina predmetom obrade USKOK-a s prijedlogom za uhićenjem budući je počinio štetu maloljetnoj osobi štiteći pritom voditelja karlovačke gruntovnice i predsjednika Općinskog suda u Karlovcu, Tomislava Marasa.

POROTNICI BEZ LEGITIMITETA

Ročište u sudskom predmetu Karlovačka banka, a koji se vodi pod poslovnim brojem K-21/2019. održava se u srijedu, 31. ožujka 2021. godine pod predsjedanjem suca Leona Kovačića. Zakazanom ročištu uoči Uskrsa na sudu u Karlovcu je predhodila zanimljiva sudska rasprava 24. ožujka 2021. na kojoj je osim razdvajanja predmeta u dva smjera s po dvoje optuženika počinjeno niz protuzakonitih radnji na način da je ročište održano s dva nevažeća suca porotnika. Naime, jednom porotniku, odnosno porotnici iz Vojnića – Božidari Turšek je isteklo imenovanje, a drugi još nije bio potvrđen na Županijskoj skupštini karlovačke županije. Riječ je o porotniku Darku Bajcu iz Karlovca, inače automehaničaru. Nadalje, relativno mlad i perspektivan sudac Leon Kovačić, željan napredovanja ali dugoročno i odlaska s karlovačkog suda, izdao je nalog za vještačenje osobi kojoj je sudska licenca vještaka istekla prije 4 mjeseca i nije obnovljena niti ponovo imenovana sudskom vješatakinjom za financije. Riječ je Marti Anđel, koja, informacije javnosti radi, ima 82 godine te se dugi niz godina nalazi u mirovini i zbog starosti nije u stanju pristupiti sudu već iskaz sudu daje videolinkom. Osim upitne staračke kreativnosti s pomanjkanjem prakse sa stručnim usavršavanjem i saznanja da nije smjela davati iskaz sudu bez važeće licence uvažena financijska vještakinja samoborskog suca Leona Kovačića, gospođa Marta Anđel nema ni zdravstvenog uvjerenja za predmetni rad niti propisanu policu osiguranja od odgovornosti za moguću štetu trećim osobama koju je po zakonu dužna imati jednako kao i svaki odvjetnik u Republici Hrvatskoj. Slučajno ili ne, vještakinja Marta Anđel je također bila djelatnica Hrvatske narodne banke kojoj je HNB prije više godina naprasno otkazao ugovor o radu.

VELIKA ŽURBA

Osim navedenih pikanterija, ali i zbog više nego očite žurbe radi zastare predmeta, sudac Leon Kovačić je odbio sve predložene svjedoke obrane, dok je našao vremena da sasluša 12 svjedoka optužbe. Kako navodi naš izvor blizak karlovačkim sudskim krugovima sudac Kovačić je, navodno, odbacio predložene svjedoke obrane pod pritiskom predsjednika Županijskog suda u Karlovcu, Ante Ujevića te pojedinaca iz DORH-a koji su bliski s Gordanom Križanić, nekadašnjom glavnom starletom ŽDO Karlovac.

KARLOVAČKI SUD POD LUPOM STRASBOURGA

Za kraj još jedan karlovački pravosudni biser. Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u Strasbourgu donio je krajem srpnja 2020. godine tri presude protiv Republike Hrvatske u kojima je utvrdio povrede prava tijekom suđenja. Među njima se nalazi i presuda ESLJP u predmetu Županijskog suda u Karlovcu. Naime, u toj presudi Europski sud se osobito osvrnuo na činjenicu da je Županijskom sudu u Karlovcu bilo potrebno gotovo četiri godine da odluči o žalbi ovršenika. Slučajno ili ne, Općinski i Županijski sud u Karlovcu su već bili predmetom medijskih napisa zbog zlouporaba i moguće korupcije pojedinih sudskih djelatnika.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon