PREDAVANJE O POVIJESNOM RAZVOJU TEHNOLOGIJE IZRADE STAKLA

Tekst: Dario Hrupec

Foto: Zvono

U četvrtak, 2. lipnja 2022. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu znanstveno-popularizacijsko predavanje održati će dr. sc. Marina Čalogović pod nazivom “Staklo od Feničana do danas, nezaobilazno i raznoliko”.

Predavanje daje povijesni razvoj tehnologije izrade stakla, od Feničana pa do danas. Opisuje strukturu i svojstva pojedinih vrsta stakla te njihovu primjenu. Zbog sveprisutnosti stakla u današnjem društvu i tehnologiji Ujedinjene nacije proglasile su 2022. godinu Međunarodnom godinom stakla pa je ovo predavanje doprinos njezinom obilježavanju.

Marina Čalogović rođena je u Zagrebu. Školovala se u Zagrebu, Padovi i Yorku, a studirala je na Sveučilištu u Zagrebu gdje je diplomirala kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Doktorirala je na PMF-u 2019. godine na istraživanju prirodnih stakala i taljevina. Bila je zaposlena na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu na istraživanju umjetnih stakala, a posljednje tri godine vodi Infocentar Geoparka otoka Raba. Članica je udruge za promicanje i zaštitu geološke baštine ProGEO-Hrvatska. Aktivno se bavi popularizacijom znanosti, piše popularne članke, održava javna predavanja i radionice u školama te surađuje s HRT-om i Radio Rabom.

Podsjetimo, Hrvatsko prirodoslovno društvo organizira ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Arhiva prošlih predavanja dostupna je na https://hpd.hr/priroda-uzivo/arhiva-proslih-predavanja/ a videozapisi na https://hpd.hr/priroda-uzivo/videozapisi-predavanja/

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon