KAMENI PAPIR ILI NOVO KAMENO DOBA

Tekst: Dr. sc. Marina Čalogović

Foto: www.stonepaper.co.nz

Svima nam je dobro poznat tradicionalni (celulozni) papir koji koristimo svaki dan na različite načine, kao što su kalendari pa sve do ambalažnog papira koji je dio naše svakodnevnice. Međutim, moramo razlikovati tu vrstu papira od ne-tradicionalnog papira koji u zadnje vrijeme postaju sve popularniji kao što su bambus papir, banana papir, ali i kameni papir. Davno smo prestali koristiti kamen kao površinu za pisanje u svakodnevnom životu, i prešli na papir. Ili možda nismo trebali? Upoznajmo kameni (!) papir.

PROIZVODNJA U SYDNEYU

Australski poduzetnici i osnivači firme Karst Stone Paper, Kevin Garcia i Jon Tse su se zapitali može li se papir za svakodnevnu upotrebu proizvesti bez korištenja drva, jer su bili svjesni koliko proizvodnja celuloznog papira utječe na svjetske resurse i okoliš. Saznali su da Tajvanska tvrtka Lung Meng Technology Co. već od 1998. g.  komercijalno proizvodi papir od kamena za pakiranje hrane, i oduševili se tom idejom. Godine 2017. u Sydneyu i sami su krenuli s ekološkom proizvodnjom papira bez korištenja drva, vode i opasnih kemikalija. Proizvode ga od industrijskog i građevinskog otpadnog vapnenca (slika 1).

Skupljeni otpadni vapnenac se usitnjava u fini prah, zatim se miješa s polietilenom visoke gustoće (HDPE, u stvari sintetičkom smolom) koji se često dobiva reciklažom plastike. Ta smjesa najčešće sadrži 60 – 90% vapnenca i 10 – 40% sintetičke smole koja predstavlja vezivo koje povezuje mineralni prah. Ta pasta se oblikuje u pelete koji se potom prešaju velikim valjkom da se proizvedu plahte papira koje se zatim režu na odgovarajuću veličinu. Tako dobiveni mineralno-plastični papir je vodootporan (slika 2), otporan je na ulja, teško se trga i ali je primjetno teži od celuloznog papira. Ima glađu površinu od većine celuloznih papira pa ga ne treba premazivati.

Nije biorazgradiv, ali može se reciklirati s plastikom. Znanstvena istraživanja su potvrdila da je osjetljiv na UV zračenje i vidljivu svijetlost, jer dužim izlaganjem svjetlu (14 – 18 mjeseci, ovisno o intenzitetu zračenja, Chu & Nel, 2019.) gubi boju i raspada se u komadiće i prah. To može biti prednost mineralno-plastičnog papira jer se brže razgradi, ali i mana. Ako želimo da takav papir potraje duže vrijeme, potrebno ga je ili čuvati na tamnom mjestu, ili zaštititi odgovarajućim zaštitnim sredstvom. Fotoosjetljivost ima i ograničenje za primjenu jer nije podesan za korištenje u laserskim printerima i kopirnim uređajima.

ZABLUDE OKO CELULOZNOG PAPIRA

Mnogo ljudi misli da je celulozni papir prirodni proizvod čija proizvodnja nije opasna, ali varaju se. Proizvodnja celuloznog papira troši velike količine sirovina i energije i uz to i veliku količine kemikalija i vode. Priča se daje industrija papira treći najveći zagađivač u SAD i doprinosi deforestaciji.

U proizvodnji kamenog papira ne koriste se opasne kemikalije (npr. kiseline, izbjeljivači ) kao u proizvodnji celuloznog papira, a pošto je prah vapnenca bijeli ne treba ga izbjeljivati. Inače, bijela boja se u papiru za visokokvalitetni tisak postiže dodavanjem bojila, ali i minerala barita, pa je takav papir znatno teži od običnoga, i naravno – skuplji. Ne samo da je konačni proizvod ekološki prihvatljiviji, nego je i njegova proizvodnja ekološki prihvatljivija, jer oslobađa manje CO2 u odnosu na proizvodnju celuloznog papira.

Nažalost primjena kamenog papira nije svestrana kao kod celuloznog papira i danas se najviše koristi za izradu bilježnica, knjiga, papira za crtanje i papira za zamatanje.

Izvori:

https://karststonepaper.com/

https://www.swedbrand-group.com/blog/what-is-stone-paper

https://agood.com/blogs/stories/stone-paper-vs-traditional-pulp-paper

https://www.popularmechanics.com/science/environment/a29995514/stone-paper-environmental-impact/

https://www.forbes.com/sites/pamdanziger/2019/10/04/karst-stone-paper-has-figured-out-how-to-turn-rocks-into-paper/#7402c0e775e0

https://web.archive.org/web/20120608235648/http://www.kampier.com/en/stone_paper.php

https://www.stonepaper.co.nz/about-rockstock/printing

https://www.stone-paper.com/en/why-stone-paper/

Chu & P. Nel (2019): Characterisation and deterioration of stone papers, AICCM Buletin, 40, 37 – 49.

Slika 1. Shema procesa proizvodnje kamenog papira

Slika 2. Kameni papir je vodootporan

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon