PAVLE KALINIĆ: REALNI SEKTOR ILI DRŽAVNI POSAO – “ZNAŠ ILI NE ZNAŠ”

Tekst: B. Dobrijević

Foto: HUMS Tv

Video: Tv Zapad

U šestoj po redu emisiji „Svijet sigurnosti“ pod nazivom „Jesmo li sigurni da smo sigurni?” koja se emitira na televiziji Zapad, gostovao je dr. Pavle Kalinić, bivši pročelnik ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba (UHS), a sada predavač na fakultetu te direktor korporativne sigurnosti i razvoja u jednoj zagrebačkoj tvrtki. Tom prilikom je jedan od ključnih ljudi bivšeg gradonačelnika Bandića komentirao sigurnosnu situaciju u svijetu, EU i Hrvatskoj, ali se dotaknuo i teme o svojoj političkoj karijeri. U nastavku donosimo nekoliko crtica iz tog intervjua.

Kao što je Kalinić uvodno napomenuo, a za razliku od njegovih političkih neistomišljenika koji to ne znaju ili prešućuju, rad u privatnom sektoru nije njegov prvi susret s poduzetništvom budući je prije desetak godina rukovodio s jednom od najvećih izdavačkih tvrtki u Hrvatskoj, a i šire, zatim 10-tak godina proveo je radeći u turizmu a dvije godine bavio se proizvodnjom sigurnih soba koje su sve izvezene iz Hrvatske u Izrael.

Komentirajući sigurnosnu situaciju u Hrvatskoj, posebno nakon potresa u Zagrebu i u Sisačko-moslavačkoj županiji, Kalinić je izjavio da ogledalo postpotresne obnove i pomoći na terenu ne treba nikoga iznenaditi obzirom da je Državna uprava za zaštitu i spašavanje nastala na neperspektivnim kadrovima iz policije i vojske. Osim toga, Kalinić je u razgovoru otkrio da je dolaskom na čelo Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba (UHS) ustanovljeno da Grad Zagreb ima samo jedan seizmograf za razliku od vremena akademika Andrije Mohorovičića, kada ih je još u prošlom stoljeću imao tri puta više.

Nadalje, Kalinić je sigurnosnu situaciju u hrvatskoj metropoli ocijenio sigurnom, posebno u pandemijskoj godini koju je i MUP proglasio godinom s najmanje kriminala, iako se statistički gledano, 2/3 najtežeg kriminala u Hrvatskoj odvija u njezinom glavnom gradu.

Komentirajući adventski ugođaj u Zagrebu u režiji novog gradonačelnika Tomaševića, Kalinić je predbožićnu atmosferu u hrvatskoj metropoli usporedio s mračnim vremenima Adventa u Plovdivu tijekom 1946. godine kada su komunisti preuzeli vlast u Bugarskoj ignorirajući najznačajniji kršćanski blagdan i tradiciju vjernika.

Osvrčući se na neke od političko-sigurnosnih događaja u svijetu, Kalinić je spomenuo slučaj s aferom Monice Lewinsky u Bijeloj kući u vrijeme mandata predsjednika Billa Clintona, koji je nazvao produktom izraelske obavještajne službe kako bi se zaustavila inicijativa SAD prema već započetim mirovnim pregovorima između Palestinaca i Izraelaca.

Završno, Kalinić je kao ekspert za terorizam nakratko komentirao i posljednje izjave koje dolaze od najviših časnika britanske vojske koje najavljuju nakon pademije korone veliku ekonomsku krizu koja u konačnici ima za posljedicu izbijanje rata svjetskih razmjera na što, također, upućuju ubrzane izgradnje velikih atomskih skloništa u Kini, Rusiji i SAD-u.

Cijelokupni intervju s Pavlom Kalinićem može se pogledati u priloženoj video snimci emisije „Jesmo li sigurni da smo sigurni?” koju uređuje i vodi Alen Ostojić u produkciji televizije Zapad.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon