NYT: POREZNE ISTRAGE PROTIV SINA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA OBAVIJENE VELOM TAJNI

Tekst: Panopticum/NYT

Foto: NYP/NYT/VOA

Prema pisanju New York Times-a (NYT) za razliku od pozornosti koje su mediji u SAD na dnevnoj bazi iskazivali bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovoj obitelji, trenutno američki mediji imaju dijametralno suprotan odnos prema Joeu Bidenu i njegovoj obitelji odnosno premu Hunteru Bidenu, sinu američkog predsjednika. Naime, protiv Huntera Bidena se vodi savezna istraga, međutim o tome se ne može ništa čuti ili pročitati. Biden junior je osumnjičen za utaju poreza u svojim međunarodnim poslovima, a istraga američkog ministarstva pravosuđa još uvijek traje, navodi NYT.

Kako donosi NYT, a prema navodima ljudi koji su upoznati s istragom protiv sina američkog predsjednika, američki državni tužitelji se suočavaju s brojnim preprekama za podizanje kaznenih prijava, uključujući dokazivanje da je Hunter Biden namjerno prekršio Zakon o registraciji stranih agenata ili FARA, koji zahtijeva otkrivanje Ministarstvu pravosuđa o lobiranju ili pomoći u odnosima s javnošću u ime stranih klijenata.

Nadalje, prema osobama upućenim u istragu, istražne radnje protiv sina američkog predsjednika Bidena, a koje su započele kao porezna istraga još u vrijeme Obamine administracije, proširila su se 2018. godine na moguća kaznena kršenja poreznih zakona, kao i pravila stranog lobiranja i pranja novca. Slučajno ili ne, zanimljivost u istrazi čini podatak kako je Hunter Biden bio član uprave i konzultant najveće Ukrajinske energetske tvrtke, te je za to dobivao naknadu od 1.000.000 USD godišnje. Kako zaključuje NYT, porezi Huntera Bidena, sina američkog predsjednika, samo su jedan element šire istrage koja proizlazi iz poslova koji je obavljao diljem svijeta.

Da podsjetimo, Hunter Biden po profesiji je odvjetnik školovan na Yaleu a njegov se profesionalni život isprepleo s očevom javnom službom, uključujući rad kao registrirani lobist za klijente u Aziji i Europi, dok je njegov otac istovremeno bio potpredsjednik SAD-a.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon