NEREDI U GRČKOJ: BIA INFILTRIRANA U BBB I DINAMO?

Tekst:  V. Krsnik

Foto: Tanjug/GNK Dinamo

Pripremajući se za odlazak u Grčku na utakmicu s atenskim AEK-om “Dinamova” navijačka udruga “Bad Blue Boysi” bila je primila je poziv “Torcide”, udruge navijača splitskog “Hajduka” da se demonstrativno priključe prosvjedu navijačkih skupina u Kninu gdje je “hosovcima” spriječeno da iako su bili pozvani sudjeluju u službenom obilježavanju Dana pobjede i domovionske zajhvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Pozivu “Torcide” svaki na svoj način odazvali su se riječka “Armada” zadarski “Torpedo” ,i osječka “Kohorta”, dok su ga “Bad Blue Boysi” odbili.

FOTOGRAFIRANJE PO NARUDŽBI

Naravno ova odbijenica nema nikakve izravne veze s sudjelovanjem zagrebačkih navijača u sukobima s grčkim navijačima u Ateni kojom prilikom je pod sumnjivim okolnostima stradao jedan grčki navijač AEK-a. Međutim odluka BBB-a da ne sudjeluju u prosvjedu u Kninu, iako su dosad u pojedinim prigodama,a prije svega u Vukovaru sudjelovali zajedno s “Torcidom”, pokazuje na određeno stanja duha među frakacijama u zagrebačkoj navijačkoj skupini. Ovako za javnost oni su pretpostavili pripreme za odlazak u Atenu domoljubnom prosvjedu u Kninu gdje su navedene skupine uz “Za dom spremni” iskazale punu potporu diskriminiranim “hosovcima”. Pri tome treba podsjetiti na prije nekoliko godina istup BBB-a u zagrebačkoj Kustošiji s porukom “…bat ćemo srpske žene i decu” iza kojega je očigledno stajala srbijanska obavještajna služba kako bi se dikreditirala hrvatska politika prema Srbiji i Srbima. Na fotografiji koju je po narudžbi snimio Reutersov fotoreporter iz Domovinskog rata vidjeli su se rekviziti beogradskih navijačkih skupina.

MOTIV ORGANIZATORA PUTOVANJA

U ovom slučaju navijača BBB-a zatočenih u Grčkoj s hrvatske strane važno je pronaći odgovore na dva važna pitanja. Prvo, koji je motiv bio kod stotinjak “Dinamovioh” navijača da se bez ulaznica zapute na 1500 kilometara dug put do Atene, a drugo tko je to financirao. Budući da su navijači “Dinama” bili pod zabranom UEFA nisu se zaputili u Atenu da bi gledali utakmicu nego da bi se sukobili s navijačima AEK-a uz pomoć suparničke navijačke skupine “Panatenaikosa”. Osobno znam jednog običnog uličarskog klošara koji nije bio u stanju financirati taj put, a vjerojatno je takvih bilo mnogo više, pored onih koji su bili spremni izdvojiti najmanje 500 eura da bi se cestovnim putem došlo do Atene. Prema tome kod nepoznatog financijera postojao je motiv da se organizira taj “pohod” na Atenu.

GRČKI MIDNIGHT EXPRESS

S grčke strane u cijeloj priči najvažnije je činjenica da je hrvatska strana obavijestila grčku policiju i pogranične organe o organiziranom dolaskui Bad Blue Boysa u Atenu. I te kako je važno zašto grčki organi nisu poduzeli ništa da se zaustave “Dinamovi” navijači i vrati ih se nazad. To je primarna i neoprostiva pogrješka grčkih vlasti koje su na na taj način suodgovorne za tragičan kraj navijačkih nereda u kojima je stradao jedan navijač AEK-a. Smrću grčkog navijača i uhićenjem stotinjak Hrvata počinje nova faza ne samo za sudbinu Bad Blue Boysa nego i za šire političke posljedice u odnosima između Hrvatske i Grčke. Iako su vodeći grčki dužnosnici isticali kako je Grčka pravna država, teško je objasniti zašto ni do dandanas nije identificiran ubojica Michalisa Katsourisa. U takvoj situaciji veći dio vodećih grčkih medija harangirao je protiv hrvatskih navijača što je s jedne strane otežalo njihov položaj u pritvoru, a s druge strane potenciralo odnose Hrvatske i Grčke.

SOA & DANIJEL MARKIĆ

Odlazak premijera Plenkovića s nekoliko ministara i dužnosnika u Grčku na regionalni skup pružio je Hrvatskoj priliku da se u izravnom susretu s grčkim premijerom Mitsotakisom i njegovim ministrima pokuša riješiti pitanje pritvorenih hrvatskih navijača. Dojam je da Andrej Plenković i ekipa nisu mnogo postigli, a posebice zahtjev da se nakon utvrđivanja krivnje za pojedine hrvatske navijače veći dio njih koji nisu uključeni u nezakonite radnje deportira u Hrvatsku. U svakom slučaju na temelju grčkog krivičnog i prekršajnog zakonodavstva ne piše se dobro uhićenim Bad Blue Boysima. To je jasno stavio do znanja ravnatelj hrvatske Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Danijel Markić koji ima i francusko državljanstvo. Za njega bi mnogo bolje bilo da se pobrine o očitoj infiltraciji srbijanske obavještajne službe u hrvatskim navijačkim skupinama, jer nije isključeno da je i u ovom slučaju s obzirom na bliske veze beogradskih navijačkih skupina s grčkim navijačima na određeni način bila uključena.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon