MEĐUNARODNI ORTAČKI UGOVOR HRVOJA HRIBARA?

Tekst: Panopticum

Foto: Scena/Twitter

Sudeći po medijskim napisima, čini se da USKOK i DORH nisu dovoljno kvalitetno zagrebali u suspektno dosadašnje poslovanje HAVC-a i njegovog nekadašnjeg ravnatelja Hrvoja Hribara. Proizlazi to iz javno dostupnog dokumenta u kojem je direktor Makedonske filmske agencije Gorjan Tozija, koji je nedavno Hrvatsku proglasio ustaškom državom, potpisao kontroverzni aneks ugovora o autorskom pravu s bivšim šefom HAVC-a Hrvojem Hribarom. Sporni, javno objavljeni anex ugovora donosimo u prilogu teksta.

UMJETNIČKO-SINERGIJSKI UČINAK

Objavljenim dokumentom, odnosno aneksom ugovora koji je bio na snazi 2019. godine, direktor Makedonske filmske agencije Gorjan Tozija autorskim ugovorom izmijenio je razdoblje i iznos koji vrijedi za osnovni ugovor. Prema aneksu, ugovor je produžen pa je umjesto od svibnja do listopada 2019. godine, sada preciziran novim datumom od 6. do 30. svibnja 2020. godine, a iznos koji je Hribar ugovorio s drugom stranom mijenja se s 13.305,23 eura na iznos od 17.305,23 eura. U javno dostupnom dokumentu nije vidljivo, niti se nekim člankom anexa ne pojašnjava zašto su napravljene izmjene osnovnog ugovora. Medji spekuliraju da Gorjan Tozija na taj način čini izmišljenu protuuslugu fiktivno-fantomskim ugovorom svom pajdi iz Zagreba, jer je Hribar preko HAVC-a, financirao film Oslobođenje Skoplja, zbog kojeg je Bugarska blokirala Sjevernu Makedoniju prilikom početka otvaranja pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

Bilo kako bilo, stiče se dojam kako će USKOK i DORH obzirom na javno izrečene moguće sumnje na malverzacije prilikom ostvarivanja prihoda Hrvoja Hribara realiziranog eventualnim kaznenim djelom ponovno na popravni ispit uz sasvim izglednu međudržavnu asistenciju Interpola sa zamolnicom za međunarodnu pravnu pomoć. Međunarodna pravna pomoć je mehanizam koji stoji na raspolaganju pravosuđu i DORH-u, a koji se aktivira i koji se odnosi na preuzimanje kaznenih progona protiv hrvatskih državljana zbog izvršenja kaznenih djela počinjenih na području stranih država. Riječ je o pravnoj pomoći u predistražnoj fazi kaznenog postupka, a u pravilu se razmjenjuju informacije te dostupna dokumentacija, a karakterizira je iznimno visok stupanj neposrednosti u komunikaciji među istražnim tijelima dviju država.

OD VARDARA DO TRIGLAVA

Makedonac Gorjan Tozija je dužnosnik makedonske socijalističke Vlade, a u svibnju 2020. godine je postao poznat široj javnosti kada je Republiku Hrvatsku proglasio ustaškom državom, dok je za HDZ ustvrdio kako se radi o fašističkoj stranci. Zbog njegovih istupa reagirali su i iz glavne oporbene makedonske stranke VMRO-DPMNE te tražili njegovu smjenu s mjesta direktora Filmske agencije. Osim Republike Hrvatske Hribarov ortak, Gorjan Tozija je prozvao i Sloveniju zbog čega su reagirali članovi stranke kojoj je na čelu trenutni predsjednik slovenske Vlade Janez Janša. U Hrvatskoj je na Tozijina vrijeđanja s izvjesnim zakašnjenjem službeno reagirao ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Goran Grlić Radman i bivša eurozastupnica Marijana Petir dok je reakcija premijera RH Andreja Plenkovića u potpunosti izostala.

Da podsjetimo, bivši ravnatelj HAVC-a, Hrvoje Hribar, s tog je mjesta podnio ostavku zbog negativnog mišljenja Državnog ureda za reviziju. Međutim, DORH nakon provedene istrage nije utvrdio da postoji ikakva njegova kaznena odgovornost. Za vrijeme Hribarovog mandata na čelu HAVC-a u fokusu javnosti bilo je sporno financiranje skandaloznih filmova „15 minuta – masakr u Dvoru“ i „Chris the Swiss“, u kojima se u korist agresora iz Srbije optuživala i kriminalizirala Hrvatska vojska i hrvatska država. Slučajno ili ne, HAVC je u vrijeme dok je njim šefovao Hrvoje Hribar uveo odredbu o tzv. ”tajnosti recenzija” prilikom odabira filmskih projekata koji su se financirali hrvatskim javnim novcem.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon