REMETINEC ZAMIJENIO BRUXELLESOM

Tekst: B. D.

Foto: MK/Panopticum

Nekadašnja glavna kulturna zvijezda DORH-a ponovno je u sedlu. Naime, režiser promo filma hrvatskog predsjedanja Vijećem EU je Hrvoje Hribar, nekadašnji ravnatelj HAVC-a koji je podnio ostavku na to mjesto 2017. godine zbog negativnog mišljenja Državnog ureda za reviziju zbog sumnji u izvlačenje novca, no DORH nakon istrage nije utvrdio da postoji ikakva njegova kaznena odgovornost. Produkcijska agencija koja je izradila spot je Imago Ogilvy, odnosno sestrinska produkcijska kuća Riba Ribi Grize Rep, d.o.o., dok je izvršni producent spota Jurica Ester, a producentica Jelena Vojković.

UMJETNIČKO-POLITIČKE FLOSKULE TEŠKE 1,4 MILIJUNA KUNA

Spot Hrvoja Hribara prikazuje pripadnike različitih generacija hrvatskih građana koji crticama iz života, uz koktel fraza o postizanju ciljeva, ljubavi, inovacijama i djedovini, svjedoče o europskoj Hrvatskoj i ‘snažnoj Europi u svijetu punom izazova’. Takav promotivni spot o Hrvatskoj, prikazan povjerenicima Europske komisije na početku njihovog sastanka s ministrima hrvatske Vlade u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici (NSK), stajao je hrvatske porezne obveznike 1,4 milijun kuna. Istovremeno, a prema procjeni struke, Hribarov spot mogao je koštati maksimalno 250 tisuća kuna. Dakle, preplaćen je barem četri puta više… Sličan primjer u izradi spota hrvatska javnost imala je prilike vidjeti u izradi promotivnog spota za HAC od strane Božidara Kalmete.

SUMNJE NA IZVLAČENJE NOVCA

Da podsjetimo, nalaz Revizije o HAVC-u završen je u studenom 2016. godine te je poslan u HAVC i na još nekoliko institucionalnih adresa, no tada je započela “proceduralna igra”u skrivanju tog državnog dokumenta i pokušaj zainteresirane klike koja je sumnjičena da je iz HAVC-a protuzakonito izvlačila milijune kuna u privatne džepove da ga nekako sakriju dok ga ne prerade i ublaže, a sve kako bi izbjegli smjenu i procesuiranje ravnatelja HAVC-a te političku i drugu odgovornost bivše članice Upravnog vijeća HAVC-a, sada ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. Međutim, kako se neslužbeno može saznati, protiv Hrvoja Hribara kao bivšeg čelnika HAVC-a podnesena je još jedna kaznena prijava koja je još uvijek u obradi pri DORH-u.

Nadalje, prilikom obrade DORH-a nad Hribarom primjećeni su organizirani pritisci na Državni ured za reviziju, te pokušaji plašenja ljudi koji su radili na financijskom nalazu HAVC-a, zatim pokušaji potplaćivanja, te pozivanja djelatnika Državne revizije na razgovore na visoke političke adrese. Međutim, uočeni pritisci kompromitiranog Hribara nisu uspjeli zaustaviti objavljivanje revizijskog nalaza, a samim time i njegovu ostavku. Slučajno ili ne, ministrica kulture RH, Nina Obuljen Koržinek osim s Hribarom okružila se s još jednom osobom iz sličnih struktura i suspektne profesionalne karijere vezane uz ZAMP. Riječ je o Romani Matanovac Vučković, osobi s dugogodišnjim stažom u provedbi nezakonitih imenovana na mjestima predsjednice i člana Vijeća stručnjaka za naknade u području autorskog prava i srodnih prava u DZIV-u RH.

AUTORSKO DJELO

Usprkos tome, Hrvoje Hribar je izradio spot za  hrvatsko predsjedanje Vijećem EU iako natječaja za izradu spota nije bilo zato jer se, navodno, radi o autorskom djelu za koje je predviđeno izuzeće od javne nabave. Naime, odluka o izradi spota donesena je na temelju sporazuma između Hrvatske turističke zajednice (HTZ), Ministarstva turizma i Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) kojim je određeno kako će HTZ, u suradnji s državnim tijelima provoditi razne marketinške i druge aktivnosti koje mogu biti korisne za promociju Hrvatske, izvijestio je Sanjin Soldatić – voditelj Službe za komunikacije i kulturne aktivnosti MVEP-ovog Tajništva Predsjedanja RH Vijećem EU 2020., inače pod ingerencijom načelnika Sektora, Gordana Markotića.

I HZSU UPIRE U NETRANSPARENTNOST ŠARENE RIBICE IZ DUBROVNIKA

U tijeku te nove afere s Hrvojem Hribarom, Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika (HZSU) na čijem je čelu predsjednik udruženja Hrvoje Kovačević, održala je sastanak u zagrebačkom Novinarskom domu 15. siječnja 2020., na kojemu su samostalni umjetnici i članovi umjetničkih strukovnih udruga iz svih područja umjetničkog stvaralaštva raspravljali o Nacrtu prijedloga Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti i poticanju umjetničkog stvaralaštva, kolokvijalno Zakona o umjetnicima na kojem su se kritički osvrnuli na  ‘netransparentan način i tijek izrade Zakona, čiji je predlagatelj Ministarstvo kulture’ kojim rukovodi dubrovačka šarena ribica, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

SUSTAVNO IGNORIRANJE SAMOSTALNIH UMJETNIKA

U priopćenju HZSU-a ističe se da ministrica kulture, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, sustavno ignorira stavove, prijedloge i mišljenja samostalnih umjetnika kojih se novi Zakon najviše tiče, a koji postoji od 1965. godine, a i same Radne skupine. Radna skupina, koju je ministrica kulture imenovala 2017. godine, sastala se samo četiri puta. Sa zadnjeg sastanka, održanog prije više od pola godine, članovi Radne skupine još uvijek nisu dobili zapisnik, a niti posljednji Nacrt prijedloga Zakona, koji je prema dopisu Ministarstva financija u završnoj fazi’,  dodajući pritom da su svi samostalni umjetnici koji su bili na sastanku dali punu podršku radu i djelovanju HZSU-a. Prozvani su i neki članovi Radne skupine i predstavnici strukovnih udruga, koji na sastancima koje je sazivala ministrica kulture, nisu zastupali umjetnike koje predstavljaju, nego su iznosili svoje osobne stavove.

POZIV NA OSTAVKU PLENKOVIĆEVE MINISTRICE

Nadalje,  kako ističu u HZSU, nacrt prijedloga Zakona nema konsenzus umjetničkih udruga, kao što ministrica kulture javno iznosi, te dodaju kako su na sastanku zaključili da je Nacrt prijedloga Zakona potpuno neprihvatljiv te da zbog toga zahtijevaju ostavku Nine Obuljen Koržinek jer je dosadašnjim djelovanjem pokazala da ne zastupa interese umjetnika te šteti kulturi općenito.

Inače, o nepravilnostima u Ministarstvu kulture RH, a i šire, naš portal je već otprije pisao u tekstu pod naslovom PROTUZAKONITOSTI U MZO I MK RH?

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon