IMA LI HRIBAR UVJERENJE O NEKAŽNJAVANJU?

Tekst: B. D.

Foto: www.politikaplus.com

Na natječaj raspisan nakon što je na vlastiti zahtjev s mjesta ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) razriješen Daniel Rafaelić, prijavilo se osmero kandidata. Profesionalni profil kandidata koji su se prijavili za navedeno radno mjesto proteže se od filmskih kritičara do producenata i redatelja. Među njima je i bivši ravnatelj HAVC-a, redatelj Hrvoje Hribar, koji je podnio ostavku na tom mjestu 2017. godine zbog negativnog mišljenja Državnog ureda za reviziju, no DORH nakon istrage nije utvrdio da postoji ikakva njegova kaznena odgovornost.

SUMNJE NA IZVLAČENJE NOVCA

Da podsjetimo, nalaz Revizije o HAVC-u završen je u studenom 2016. godine te je poslan u HAVC i na još nekoliko institucionalnih adresa, no tada je započela “proceduralna igra”u  skrivanju tog državnog dokumenta i pokušaj zainteresirane klike koja je sumnjičena da je iz HAVC-a protuzakonito izvlačila milijune kuna u privatne džepove da ga nekako sakriju dok ga ne prerade i ublaže, a sve kako bi izbjegli smjenu i procesuiranje ravnatelja HAVC-a te političku i drugu odgovornost bivše članice Upravnog vijeća HAVC-a, sada ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, piše u priopćenju Koordinacije hrvatskih branitelja koje potpisuje Zorica Gregurić.

PRITISCI NA DRŽAVNU REVIZIJU

Nadalje, Koordinacija tvrdi da su primjećeni organizirani pritisci na Državni ured za reviziju, pokušaji plašenja ljudi koji su radili na nalazu HAVC-a, zatim pokušaji potplaćivanja, te pozivanja djelatnika Državne revizije na razgovore na visoke političke adrese. Međutim, uočeni pritisci kompromitiranog Hribara nisu uspjeli zaustaviti objavljivanje revizijskog nalaza, a samim time i njegovu ostavku. Slučajno ili ne, ministrica kulture RH, Nina Obuljen Koržinek osim s Hribarom okružila se s još jednom osobom iz sličnih struktura i suspektne profesionalne karijere vezane uz ZAMP. Riječ je o Romani Matanovac Vučković i njenim dugogodišnjim nezakonitostima u imenovanjima na mjesto predsjednice i člana Vijeća stručnjaka za naknade u području autorskog prava i srodnih prava u DZIV-u RH.

JOŠ JEDNA PRIJAVA SPAVA U DORHU?

Međutim, kako se neslužbeno može saznati, protiv Hrvoja Hribara kao bivšeg čelnika HAVC-a podnesena je još jedna kaznena prijava koja je još uvijek u obradi pri DORH-u i koja bi mogla biti otežavajuća okolnost na njegovoj kandidaturi za budući rukovodeći posao u HAVC-u.

Inače, ravnatelj HAVC-a imenuje se na četiri godine, a njegove glavne zadaće su da organizira i vodi rad i poslovanje Centra, odgovara za zakonitost njegova rada, predlaže godišnji program rada i razvoja Centra, financijski plan Centra te godišnji plan provedbe Nacionalnog programa.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon