KORONAVIRUS ZAUSTAVIO PRIVATIZACIJU CA

Tekst: B. D.

Foto: MMPI/JL

Prema službenom priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na čijem je čelu ministar Oleg Butković obustavljena je daljnja privatizacija hrvatskog zračnog prijevoznika Croatia Airlines (CA). O tome je u Zagrebu odlučeno u četvrtak, 5. ožujka 2020. na sastanku Povjerenstva za provođenje postupka i predlaganje izbora strateškog partnera Croatia Airlines.

ODUSTALI ZBOG KORONAVIRUSA?

U pisanoj izjavi ministarstva naslovljenoj kao “Priopćenje za medije” koju donosimo u prilogu teksta, navedeno je da je na sjednici “razgovarano o trenutnom toku procesa pronalaska strateškog partnera, kao i o utjecaju koji je pojava Covid-19 imala na stanje u zrakoplovnoj industriji”.

“Temeljem rasprave Povjerenstvo je odlučilo, uslijed nepovoljne situacije i rizika trenutačno prisutnih u sektoru, prilagoditi dinamiku cijelog procesa na način da se uslijed više sile proces stavi u mirovanje, sukladno rokovima utvrđenim Odlukom Vlade o stvaranju prethodno potrebnih uvjeta osiguranja postupka dokapitalizacije društva Croatia Airlines d.d. Povjerenstvo će nastaviti kontinuirano pratiti razvoj situacije u zrakoplovnom sektoru”, stoji nadalje u priopćenju MMIP-a RH.

 

Sljedeća faza procesa privatizacije CA bila je uključivanje vlade RH na natječaj za podnošenje obvezujućih ponuda i određivanje broja dionica koje je bila spremna prodati u nacionalnom zračnom prijevozniku. Prema ranijim neslužbenim informacijama koje su kolale unutar CA, u javnoj ponudi se trebalo naći oko 70 posto udjela tvrtke CA.

ČAK I U SEZONI GOMILAJU GUBITKE

Hrvatska vlada prethodno je odredila rok za privatizaciju ili obnovu kapitala domaće zrakoplovne tvrtke, koja je 2019. godine imala financijski gubitak od 10,7 milijuna eura.

Kako bi spasila nacionalnog prijevoznika pred bankrotom, krajem prošle godine hrvatska je vlada osigurala 33,7 milijuna eura, odnosno 250 milijuna kuna pomoći CA u nastojanju poboljšanja likvidnosti te da stvori povoljne uvjete za njegovu prodaju. Po tko zna koji put unos svježeg novca u CA iz državnog proračuna od tada je pretvoren u tzv. kredit dioničara s fiksnom godišnjom kamatnom stopom od dva posto. Planom privatizacije CA teret otplate kredita trebao je pasti na novog vlasnika hrvatske aviokompanije. Međutim, to je sada dovedeno u pitanje zbog mirovanja procesa privatizacije.

Europska komisija koja ima stroge smjernice o državnoj pomoći zemala članica EU, rekla je tijekom listopada 2019. da je “u bliskom kontaktu s hrvatskim vlastima” nakon što je vlada RH odobrila paket pomoći CA.

EKIPA IZ GRČKE I ŠPANJOLSKE

Grčka zrakoplovna tvrtka Aegean Airlines i španjolski regionalni zračni prijevoznik Air Nostrum u sklopu Iberie, navodno su izrazili interes za kupnjom udjela u Croatia Airlinesu. Prema izvorima iz sjedišta grčkog zračnog prijevoznika Aegean Airlines, tvrtka je u siječnju 2020. godine komentirala početak restrukturiranja i početak privatizacije u CA: “Svaka značajna odluka o tome hoće li Aegean Airlines sudjelovati u idućoj fazi procesa privatizacije CA bit će donesena u sljedećim mjesecima, nakon što CA pruži poslovne informacije te nakon održanih rasprava, a u skladu s postupkom koji je postavila Vlada Republike Hrvatske”.

VELIK PAD REZERVACIJA

Kako se neslužbeno može saznati Croatia Airlines (CA) trenutno bilježi prilično velik pad broja rezervacija koja u prosjeku prelaze 20 posto zbog kontinuiranih strahova putnika povezanih s pojavom koronavirusa. Pad rezervacija CA zabilježen je na međunarodnim i domaćim letovima.

Rezervacije za letove CA su osjetno počele padati tijekom veljače 2020. a odnose se najviše za mjesec ožujak i travanj 2020. godine, a pad rezervacija bilježe i nadolazeći mjeseci u ovoj kalendarskoj godini. Iako iz CA  nepristojno govore u ime putnika na način da se njihovi “putnici nadaju da će se situacija s koronavirusom poboljšavati kako vrijeme prolazi”, situacija u međunarodnom zračnom prometu trenutno nije nimalo perspektivna. Naime, zrakoplovna industrija suočena je s najgorim padom prometa od financijske krize 2008. kao posljedice koronavirusa. Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA) predviđa pad prihoda u ovoj poslovnoj godini od najmanje 115 milijardi američkih dolara kao posljedicu širenja koronavirusa.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon