U C. AIRLINES ULAZE MIROVINSKI FONDOVI?

Tekst: B. Dobrijević

Foto: CA

Nakon nedavne izjave ministra prometa Olega Butkovića kako posrnuloj domaćoj zrakoplovnoj kompaniji Croatia Airlines treba cca 250 milijuna kuna  za proces nove privatizacije putem portala bliskog vladajućoj nomenklaturi oglasio se djelatnik Zagrebačke burze koji je hrvatskoj javnosti pustio probni balon mogućeg dotoka novca iz hrvatskih mirovinskih fondova u posrnulu C. Airlines i na taj način financijski obespraviti one koji jos nisu ni ostvarili svoje pravo na mirovinu. Naravno, privatizacija notornog gubitaša Croatia Airlines odvijala bi se putem burze čiji su djelatnici prošli tjedan izvješteni da Ministarstvo prometa traži savjetnika za privatizaciju Croatia Airlinesa u kojem država drži 97 posto vlasništva,  a mali dioničari svega nekoliko posto.

SAMOREKLAMIRANJE ZA MALOUMNE

Nadalje, kako navodi uvaženi broker, ukazuje se odlična prilika da se Croatia Airlines privatizira putem burze, te da se na taj pravno-financijski posao uključe mirovinski fondovi i konačno da se dobije odlična dionica na burzi i kvalitetno upravljanu kompaniju koja može profitirati od deset milijuna putnika, odnosno turista koji se slijevaju u hrvatskim zračnim lukama na godišnjoj razini. Inače, navodi dalje broker, Hrvatska intenzivno gradi infrastrukturu, tako da se trenutačno obnavljaju splitska i dubrovačka zračna luka, a putnike će u neuspjeloj varijanti prvatizacije C. Airlinesa prevoziti strane avio kompanije. Prema svemu dostupnom, navedeni prijedlog više zvuči kao sugestija maloumnima.

SUMORNA STVARNOST

Trenutna stvarnost Croatia Airlines je prilično sumorna budući da više od dvije godine ne mogu imenovati predsjednika uprave na puni mandat niti pronaći strateškog partnera s kojim bi se eventualno mogla spasiti nacionalna aviokompanija od ključnog značaja za državu, a posebno na okolnost da gotovo 20 posto BDP-a dolazi od turizma. Međutim, čini se da je C. Airlines od tolikog strateškog značaja da je u njoj sve rasprodano, a najvrjednije što je ostalo su tri servisna hangara s educiranim mehaničarima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon