JE LI GRADONAČELNIK RIJEKE SAMOSTALNO IMENOVAO NOVU RAVNATELJICU HNK RIJEKA?

Tekst: Panopticum

Foto: Možemo!

Na službenim stranicama Grada Rijeke gradonačelnik i ujedno veliki poklonik tzv. galeristice Ive Piglić, Marko Filipović u četvrtak, 11. siječnja 2024. imenovao je Dubravku Vrgoč novom intendanticom HNK Ivana pl. Zajca. Odluku je donio nakon uvida u predložene programe dvoje kandidata, a Vrgoč na dužnost stupa za godinu dana, odnosno 1. siječnja 2025. godine.

Naime, nakon što su članovi Kazališnog vijeća održali razgovore s kandidatima kazališno vijeće HNK Ivana pl. Zajca uputilo je gradonačelniku Filipoviću, temeljem Zakona o kazalištima i Statuta Kazališta, zaključak o nedavno provedenom natječaju za izbor intendanta HNK i glasanju za kandidate na sjednici KV-a koja je održana u ponedjeljak, 8. siječnja 2024. godine.

S obzirom da je Kazališno vijeće svojim zaključkom predložilo da gradonačelnik učini odabir između dvoje, po glasovima jednako vrijednih kandidata, gradonačelnik je donio odluku o imenovanju Dubravke Vrgoč za novu intendanticu HNK Ivana pl. Zajca.

Pri donošenju odluke o imenovanju Dubravke Vrgoč gradonačelnik se oslonio na ponuđen četverogodišnji program kandidatkinje Vrgoč koji donosi progresivnu viziju razvoja Kazališta te pozicionira riječki HNK u središnju mediteransku, time i europsku kazališnu kuću. Kako se nadalje navodi u priopćenju Grada Rijeke, Dubravka Vrgoč svojim programom najavljuje okupljanje renomiranih riječkih pisaca, zatim glazbenika, likovnih umjetnika, arhitekata, dizajnera, izdavača, filozofa, sociologa i profesora koji bi, zajedno s kazališnim umjetnicima, promišljali razvoj kazališta i njegove estetske smjernice..

Povodom imenovanja Dubravke Vrgoč oglasila se i uvažena zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan koja je tom prilikom izjavila da se u programu Dubravke Vrgoč „ističe perspektiva i veliki potencijal ansambala hrvatske i talijanske drame, te da riječko kazalište postaje regionalno operno središte”, što god to značilo.

Osim toga, Grad Rijeka na svojim internetskim stranicama navodi kako je novoimenovana intendantica Dubravka Vrgoč magistra komparativne književnosti i diplomirana dramaturginja te kako je bila intendantica HNK u Zagrebu, predsjednica Europske kazališne konvencije, osnivačica i umjetnička ravnateljica te selektorica Festivala svjetskog kazališta u Zagrebu, zaboravljajući pritom navesti da se protiv iste vuku repovi zbog podnešenih ozbiljnih kaznenih prijava.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon