PRIJETI LI INTENDANTICI HNK OSIM SMJENE I ZATVOR?

Tekst: B. D.

Foto: N1

Sindikalni povjerenici HNK u Zagrebu u dopisu poslanom u ponedjeljak, 11. siječnja 2021. Ministarstvu kulture i medija, zatim Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba te Kazališnom vijeću HNK u Zagrebu napominju da su nakon pisma osnivačima i Kazališnom vijeću u kojemu su 22. prosinca 2020. zatražili smjenu intendantice HNK Dubravke Vrgoč proveli interno izjašnjavanje među svim zaposlenicima HNK. Izjašnjavanje provedeno od 22. prosinca 2020. do 11. siječnja 2021. pokazalo je da 294 od 422 zaposlenika HNK, odnosno 69,67 posto, podržava zahtjev za smjenom. Devet zaposlenika izjasnilo se protiv, a nije ih se izjasnilo 119.

U pismu se navodi da ‘intendantica Vrgoč nije prestala sa suptilnim zastrašivanjem zaposlenika’, ugovore o radu umjesto na dvije ili četiri godine, kako je propisano zakonom, počela je nuditi na samo dva mjeseca, a u Pravilniku o zviždačima ‘implicirala je izvanredne otkaze bez prethodnog upozorenja za zviždače koji ne uspiju dokazati postojanje prijavljenih nepravilnosti u poslovanju Kazališta’.

Osim što je Dubravka Vrgoč u potpunosti izgubila profesionalno povjerenje većine zaposlenika središnjeg nacionalnog kazališta, prema otprije podnesenoj kaznenoj prijavi prijeti joj i sankcioniranje temeljem kaznenog zakona Republike Hrvatske, a u kazalištu, koje je do daljnjeg zatvoreno za publiku, čeka se epilog.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon