JAPANCI NAJAVILI PONOVNI IZLOV KITOVA

Tekst: D. S. / HINA

Foto: Greenpeace

Japanska vlada je objavila da se povlači iz Međunarodne komisije za kitolov i najavila ponovni početak kitolova u japanskom teritorijalnom moru i gospodarskom pojasu. Nadalje, Vlada je najavila da će u srpnju ponovno početi s komercijalnim kitolovom, a taj je potez bio očekivan, izvijestila je agencija DPA.

Japan je na godišnjoj konferenciji Međunarodne komisije za kitolov (IWC) u rujnu 2018. u Brazilu predložio ukidanje 32 godine stare zabrane kitolova, no prijedlog je odbačen. Tada je japanski doministar za ribarstvo Masaaki Tanial izjavio da Tokio mora razmotriti sve moguće opcije.

PRITISAK RIBARA

Japanska je vlada pod pritiskom svojih ribara koji traže ponovi početak komercijalnog ribolova. IWC je 1986. dogovorio moratorij na komercijalni kitolov kako bi se zaštitila populacija kitova koja je bila rubu nestanka, no Japan, procjenjuje se, bez obzira na to svake godine ubije 450 kitova, navodi DPA.

Japanski komercijalni kitolov bit će ograničen na japansko teritorijalno more i isključivi gospodarski pojas, rekao je glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga na konferenciji za medije nakon odluke vlade, izvijestila je agencija Reuters. “Od srpnja 2019., nakon što 30 lipnja povlačenje stupi na snagu, Japan će obavljati komercijalni ribolov unutar japanskog teritorijalnog mora i svog isključivog gospodarskog pojasa, i prestat će loviti kitove u Antarktičkom oceanu/Južnoj polutki”, rekao je Suga.

Odluka, neuobičajena za Japan koji naglašava multilateralizam u svojoj diplomaciji, odmah je izazvala kritike. Ministar vanjskih poslova Novog Zelanda Winston Peters pozdravio je odluku Japana da obustavi kitolov u Južnom polarnom oceanu, ali je rekao da je razočaran odlukom o nastavku kitolova u japanskom isključivom gospodarskom pojasu.

ZASTARJELA PRAKSA

“Kitolov je zastarjela i nepotrebna praksa”, rekao je Peters i izrazio nadu da će Tokio preispitati svoje stajalište i obustaviti sav kitolov.

Australija je zatražila od Tokija da se vrati u IWC, a ministrica zaštite okoliša Melissa Price je rekla da je australska vlada krajnje razočarana odlukom.

Međunarodna organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace istaknula je da je japanska odluka u protivna stavu međunarodne zajednice, te da je posebice suprotna potrebi očuvanja budućnosti naših oceana i tih veličanstvenih stvorenja.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon