IOR UPOZORAVA NA POJAVU OTROVNE I INVAZIVNE RIBE NAPUHAČE U JADRANU

Tekt: B. D.

Foto: J. J.

Institut za oceanografiju i ribarstvo (IOR) iz Splita izvijestio je u srijedu, 9. veljače 2022. o ulovu otrovne i invazivne ribe – srebrenopruge napuhače (Lagocephalus sceleratus) blizu otoka Košara kod Pašmana.

Osim toga, iz splitskog Instituta objavili su važno upozorenje o otrovnoj vrsti ribe koja je ulovljena blizu Pašmana obzirom da ova vrsta ribe sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoxin koji uslijed konzumacije ribe može izazvati teške zdravstvene tegobe, ponekad i smrt. Upozorenje IOR-a prošereno je i na rukovanje ribom prilikom ulova s napomenom izbjegavanja direktnog kontakta.

Nadalje, IOR upozorava da osim otrova, ova vrsta ribe ima jaku čeljust s izuzetno oštrim zubima pa i njen ugriz može uzrokovati ozbiljne ozlijede. Iako se zasad još uvijek radi o rijetkom posjetitelju Jadrana, IOR smatra da je pravodobna edukacija vrlo važna zbog opasnosti koje neke vrste riba napuhača donose sa sobom. IOR usput moli širu javnost da im proslijedi svaku informaciju o susretu s ovom ribom zbog važnosti praćenja njene pojavnosti u Jadranu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon