GRLIĆ RADMAN LOBIRAO KOD BOZANIĆA ZA PRITVORENE HRVATE U ZAMBIJI

Tekst: Panopticum

Foto:  Zagrebačka nadbiskupija

Kako je službeno izvjestila Zagrebačka nadbiskupija Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u petak 20. siječnja 2023. godine u Uredu zagrebačkog nadbiskupa ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske gospodina dr. sc. Gordana Grlića Radmana.

Prema neslužbenim informacijama sa zagrebačkog Kaptola žurni posjet Gordana Grlića Radmana kardinalu Josipu Bozaniću je pokušaj HDZ-ovog lobiranja putem Crkve za pritvorene hrvatske građane u Zambiji koji su tamo u pritvoru od 8. prosinca 2022. pod optužbom za međunarodnu trgovinu maloljetnom djecom. Slični pokušaji prve osobe hrvatskog MVEP-a već su zabilježeni s predstavnikom EU-a u Zambiji te u kontaktu s ministrom vanjskih poslova te afričke zemlje kojeg je Grlić Radman prema vlastitoj izjavi već vukao za rukav u vezi navedenog slučaja. U trci s vremenom MVEP je također priopćio kako su članovi obitelji zatočenih Hrvata u Zambiji platili jamčevinu za njih iako se naknadno ustanovilo da najbliži rod uhićenih u Zambiji o tome nema nikakvih saznanja.

Lobiranje Grlić Radmana putem Kaptola i nastavno nakon toga i putem afričke misije katoličke Crkve za spas hrvatskih državljana u Zambiji, odnosno jedne od osoba iz Tomaševićevog LGBT Cluba, sastoji se u činjenici  da je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u saznanju da dokumenti o posvajanju nisu odgovarajuće legalizirani. Naime, dokumentacija, prvenstveno ona o posvajanju sa suda u Kongu, predstavlja zapravo nelegalane papire u Republici Hrvatskoj koji nisu prošli ”postupak pune legalizacije”. Iz te činjenice mogla bi se shvatiti svojevrsna institucionalna tišina obzirom na saznanje pojedinih medija da je trećina te zanimljive papirologije producirana na Općinskom sudu u Zlataru.

Podsjetimo, Republika Hrvatska u proteklih 30 godina, dakle od svoje samostalnosti, ne pamti tako živahnu aktivnost Ministarstva vanjskih i europskih poslova kao posljednjih tjedana nakon što je prijateljska Zambija pohapsila osmero hrvatskih državljana zbog sumnje u trgovanje ljudima, i to u pokušaju.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon