KONFERENCIJA ZA MEDIJE HRVATSKIH SUVERENISTA ISPOD PROZORA ZLATE HRVOJ ŠIPEK

Tekst: I. H. Ludošan

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Obraćajući se medijima zastupnica Hrvatskih suverenista i predsjednica saborskog Odbora za obitelj Vesna Vučemilović obratila se u četvrtak, 19. siječnja 2023. hrvatskoj javnosti s pitanjem kada će Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek pokrenuti istražne radnje kako bi se utvrdilo dokle sežu krakovi međunarodnog lanca krijumčarenja i trgovine djece.

Zastupnica Vučemilović je javni nastup napravila ispod prozora Glavne državne odvjetnice kako bi prvoj dami Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) skrenula pozornost na slučaj posvajanja maloljetne djece iz Konga od strane hrvatskih građana koji se trenutno nalaze u pritvoru u Zambiji te kako bi se “ustanovilo tko je sve sudjelovao u tim teškim kaznenim djelima”. Nadalje, saborska zastupnica Vučemilović ističe kako je jedna od zanimljivosti međunarodnog skandala slučaja Kongo što je u proteklih pet godina 68 rješenja iz te africke zemlje priznato na hrvatskim sudovima, od čega, slučajno ili ne, trećina na Općinskom sudu u Zlataru.

Osim toga, njezin stranački kolega i saborski zastupnik Željko Sačić podsjetio je državnu odvjetnicu da na temelju izjave stanovitog “afrikaniste” Saše Ričkovića, inače gosta HRT-ove emisije “Otvoreno”, postoje opravdane sumnje kako je počinjeno kazneno djelo protiv međunarodnih vrijednosti, a pod nazivom “uspostava ropstva i prijevoz robova”.

Da podsjetimo, zastupnica Vučemilović je kao predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport već sazvala tematsku sjednicu hrvatskog Sabora koja bi trebala rasvijetliti ne samo slučaj osmero hrvatskih  državljana koji su u pritvoru u Zambiji zbog sumnje u nelegalno posvojenje djece, nego i postupanje hrvatskih institucija koje već godinama nisu našle ništa sporno u toj praksi.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon