EK MIJENJA PRAVILA U POSTUPKU NABAVE LIJEKOVA PROTIV KORONE

.

Tekst: B. D.

Foto: HMRI

Od utorka, 2. ožujka 2021. Europska komisija (EK) razmatra hitno odobravanje cjepiva protiv Covid-19 kao bržu alternativu strožim uvjetnim odobrenjima kakva su se dosad provodila. Taj eventualno novi korak označio bi velik zaokret u odobravanju cjepiva jer je prije pandemije korone bio rezerviran samo za iznimno odobravanje lijekova na nacionalnoj razini za terminalno bolesne pacijente poput onih s rakom. Promjene dolaze u vrijeme kad je europski regulator za lijekove pod sve većim pritiskom zbog polaganog odobravanja cjepiva, što je pridonijelo sporijem uvođenju cjepiva protiv Covid-19 u EU.

Podsjetimo, Europska agencija za lijekove (EMA) trenutno ne može izdati hitna odobrenja. Do promjene pravila u EU moglo bi doći nakon što su neke zemlje članice, uključujući Mađarsku, Slovačku i Češku Republiku, odobrile ruska i kineska cjepiva hitnim nacionalnim postupcima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon