BEZIDEJNO RESETIRANJE

Tekst: Filip Đukić

Foto: SDP

Bernardićeva vladavina u SDP – u najbolje se može opisati kao blijeda. Introjekcija misli, kako treba maknuti korumpiranu vlast koja je kako kaže Bernardić ‘sinonim za korupciju’, građanima, glavna je premisa i nit vodilja koalicije Restart. Restart koalicija koju uz SDP čine HSS, HSU, Snaga i GLAS izgleda zbilja bezidejno, opskurno; promovirajući ideje reforme zdravstva, obrazovanja te oslobađanja ‘golemog potencijala’ poljoprivrede.

PERFORIRANE IDEJE

Sintagme ‘osloboditi golemi potencijal’, ‘zaustaviti korupciju’, ‘reformirati pravosuđe’ iz usta glavnih aktera Restart koalicije, Davora Bernardića, Krešimira Beljaka, Anke Mrak – Taritaš i ostalih zvuče isprazno kao da je riječ o skupini učenika koji su došli na debatno natjecanje gdje moraju promovirati ideje koje su dan prije naučili napamet.

Bez ikakve originalnosti bez ulaska u detalje, ulaska u mehanizme kojima će kako navode napokon pokrenuti Hrvatsku ‘Restartovci’ idu na populističke za svakog zdravorazumske motive i slogane koje bi sastavio prosječan čovjek s ulice.

Ta opća neuvjerljivost u retorici s kojom su krenuli, nikako ne može uliti nadu prosječnom građaninu pa čak niti simpatizerima Restart koalicije. Rupe u idejama nalazim u jednostavnom pitanju – kako? Kako će se riješiti problem pravosuđa? Kako će poljoprivredu vratiti iz mrtvih?

BEZIDEJNOST NIJE JEDINI PROBLEM

Političko prebacivanje odgovornosti uvijek je aktualno. Zanimljivo je kako Restartovci nisu ponudili rješenje za egzodus mladih, javni dug, propalu industriju i brodogradnju. Uvijek su krivi prethodni i nikada se u javnom odnosno političkom diskursu se neće vidjeti koncizan plan i program.

Ono što smo mogli čuti su traljavi pokušaji spomena „Factoringa“ i „Zakona o obeštećenju“ kao dvije smjernice pomoću kojih će se riješiti problem ‘pristup sudovima’ i ‘oštećenih pljačkom banaka’.

Ideje kao takve zvuče egzotično u uhu prosječnog glasača, ali mu apsolutno ništa ne znače.

Baš naprotiv, Bernardić koji bi nejasnim metodama srezao rad Factoring društava u kojima se krije veliki potencijal ne razmišlja o problemu vladavine stranih banaka čiji se kapital disperzira izvan Hrvatske. Šteta za hrvatsko gospodarstvo stranih banaka je, mnogi će logično zaključiti, teško ili nikako popravljiva, međutim lupanje prazne slame o tobože štetnom „factoringu“ jer je to po uzusu retorike lijevog centra; daje nam za uvid da Restartovci za oporavak Hrvatske imaju samo puke termine bez zaleđa. Factoring se ako ništa drugo pokazao kao odgovor za srednje i velike poduzetnike koji pomoću njega mogu potražiti svoj kapital. Kao odgovor na već stoljetne kredite budući da u Republici Hrvatskoj postoji 13 factoring društava koja nisu u bankarskom sektoru. Na kraju, ‘factoring’ bi mogao biti dobar instrument za poduzetničke inkubatore ako ga se nadgleda i kontrolira što nije bio slučaj s bankama.

Nadalje, ‘Zakon o obeštećenju’ koji Bernardić spominje, a niti jednom riječju ne objašnjava, samo je, čini se, mrtvo slovo, odnosno riječ, u zraku, na papiru.

Zakon o obeštećenju, primjerice onaj o radnicima koji su profesionalno bili izloženi azbestu, donio je ljudima ako ništa drugo barem financijsku satisfakciju koja naravno ne može vratiti zdravlje ljudi.

Slutnja neznanja Restartovaca kako bi Zakon o obeštećenju izgledao i u kojem bi smjeru išao njihov možebitni prijedlog zakona potvrđuje misao kako termin ‘obeštećenje’ jako dobro zvuči u predizbornom govoru. Isto tako, osim trivijalnog spominjanja kako neće njegovati politiku ‘žetončića’ Bernardić i društvo ne objašnjavaju kako će olakšati pristup sudovima. Jer isto tako, to nije jednostavno i jednoznačno pitanje: 2 Pravo na pristup sudu kao esencija vladavine prava 

LUTKA OD KRVI BEZ TRUNKE IDEJA

Ukoliko se nešto ide ‘resetirati’ utoliko to znači vraćanje na tvorničke postavke. Kako će resetirati cijelu hrvatsku privredu nije poznato budući da takva objašnjenja javnost ne može čuti.

Ono što je najbolnije u cijeloj priči je ta nesamouvjerenost, smrznuta lica Restartovaca koji dubinske probleme Republike Hrvatske ne mogu riješiti jer izgledom pokazuju kako ne vjeruju u ono što govore. Pogledajte te ‘press konferencije’ i usporedite ih s onom iz 1969. ‘press konferencijom’ astronauta misije Apollo 11 i vidjet ćete velike sličnosti u energiji.

Ideja predizborne kampanje ‘Restartovaca’ bit će, kako se čini, ponavljanje HDZ – ove krivice za stanje u kojem se nalazi država, borba protiv korupcije i repetiranje nekoliko naučenih fraza. Sve skupa nedovoljno za povjerovati da imaju snage i znanja napraviti nešto za ovu zemlju.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon