ZRAKOPLOVI FIRE BOSS ŠVEDSKOG SAABA GASE POŽARE U FRANCUSKOJ

Tekst: MSB/Panopticum

Foto: SAAB

Povodom velikih požara koji haraju Francuskom Kraljevina Švedska se putem MSB-a (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) – nacionalnog tijela za socijalnu sigurnost i pripravnost, odazvala zamolbi vlade Republike Francuske za pomoć u gašenju požara iz zraka u sjeverozapadnoj Francuskoj. Naime, dva zrakoplova grupacije Saab, tipa “Fire Boss” s pilotima i zemaljskom posadom trenutno su na lokaciji u francuskoj pokrajini Bretagne, pomažući lokalnim vatrogascima i pojačavajući protupožarne resurse. Ovo je druga misija švedskog MSB-a u inozemstvu u posljednja dva tjedna.

Inače, MSB je odgovoran za podršku i spremnost društva prilikom nesreća, kriza i civilnu obranu Kraljevine Švedske. Njihova uprava i centralno skladište smješteni su u mjestu Kristinehamn i igraju važnu ulogu u pripravnosti civilne zaštite u Švedskoj. Glavna direktorica MSB-a je Charlotte Petri Gornitzka a nedavno je tu državnu instituciju od velike važnosti za cijelu Švedsku posjetila i švedska premijerka Magdalena Andersson.

Podsjetimo, iako su vojni zrakoplovi Gripen grupacije Saab iz Švedske bili veliki favoriti za konačni odabir višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Plenkovićem odabrala je znatno skuplje francuske vojne zrakoplove Rafale po cijeni od oko milijardu eura.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon