ZNANOST I PSEUDOZNANOST: KOLIKO VJERUJEMO ZNANSTVENICIMA?

Tekst: Panopticum

Foto: ProGeo Hrvatska

Nova tribina ciklusa Eppur si muove održat će se u srijedu, 20. ožujka 2024. s početkom u 19 sati u Galeriji Kupola. Jedinstvena galerija je smještena na krovu zagrebačke Gradske knjižnice na Svačićevom trgu.

Kakav je odnos javnosti prema prirodnim znanostima i znanstvenicima? Govore li znanstvenici uvijek istinu? Koja je razlika između znanosti i pseudoznanosti? Kako prepoznati relevantnu i istinitu informaciju iz medija preplavljenih senzacionalizmom, poluinformacijama i dezinformacijama? Mogu li znanstvene teme čitatelju biti privlačnije od pseudoznanstvenih, a napisi o novim tehnologijama zanimljiviji od, primjerice, tekstova o letećim tanjurima? Na ova i mnoga druga pitanja pokušat će odgovoriti vrsni popularizatori znanosti.

Sudionici tribine su izv. prof. dr. sc. Tihomir Marjanac – geolog, do umirovljenja profesor na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Bavi se popularizacijom znanosti kao sudionik radijskih i televizijskih emisija i tribina kao i kemičar dr. sc. Tomislav Portada, zaposlen u Institutu Ruđer Bošković. Bavi se popularizacijom znanosti pisanjem za časopis Priroda te vođenjem radionica za nadarene učenike.

Urednik i voditelj tribine je dr. sc. Nenad Raos – kemičar, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju, u mirovini. Od studentskih dana bavi se popularizacijom znanosti; autor je desetak knjiga, više stotina znanstveno-popularnih članaka i brojnih radova iz povijesti znanosti i komunikacijskih vještina u predstavljanju znanstvenih rezultata.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon