ZAVRATNICA: UTOČIŠTE BEČKE I PRAŠKE ELITE

Tekst: M. Š.

Foto: PP Velebit/Mb Angelina

Otvorenjem uvale Zavratnice za posjete počela je u petak, 13. ožujka 2020. službena turistička sezona za Javnu ustanovu Park prirode Velebit. Uz ovu poznatu destinaciju, poučne staze i turistička vođenja traju do 31. listopada. U ponudi se nalaze  poučne staze od kojih je svakako najpopularnija Terezijana. Trenutno se radi na zamijeni dotrajalih ili srušenih oznaka koje su uništene zbog utjecaja vremenskih prilika u zimskom razdoblju.

NAJLJEPŠA UVALA HRVATSKE OBALE

Da podsjetimo, Zavratnica je zasigurno jedna od najljepših uvala na hrvatskoj obali. Izgledom podsjeća na minijaturu norveških fjordova, a udaljena je od Jablanca 3o-tak minuta hoda uređenom šetnicom uz more.

Po svom postanku Zavratnica je potopljena udolina s kanjonskim liticama visokim oko 100 metara. Dužina zaljeva iznosi oko 900 metara, a širina varira između 50 i 150 metara. Nastala je u slojevima kredne starosti iz kojih se zbog velike razlomljenosti formiraju brojni sipari koji su zaustavljeni suhozidima, te sadnjom drveća i niskog raslinja. U Zavratnici je izbrojano 129 biljnih vrsta, od čega 100 autohtonih i 29 alohtonih vrsta.

Zbog svog položaja, iznimne ljepote i apsolutnog mira koji pruža, ova uvala postala je još početkom 20. stoljeća utočište bečke i praške elite. U to vrijeme izgrađena je staza s vidikovcem i šetnica uz more. Ljepotama Zavratnice nije mogao odoljeti niti poznati hrvatski književnik Vjenceslav Novak koji je ovdje i u okolici pronalazio neiscrpnu inspiraciju za svoja djela.

EKOLOŠKA MREŽA NATURA 2000

Park prirode Velebit je dio Klastera Lika Destination kojemu je cilj brendiranje i promoviranje Like kao posebne turističke destinacije. Kupnjom zajedničke ulaznice posjetiteljima je omogućen ulaz u brojna zaštićena područja: NP Plitvička jezera, NP Paklenica, NP Sjeverni Velebit, uvalu Zavratnicu, Pećinski park Grabovaču, Baraćeve špilje, Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda te u Memorijalni centar „Nikola Tesla“  u Smiljanu. Riječ je o destinaciji koja obuhvaća područje Ličko-senjske, Karlovačke i Zadarske županije, a s obzirom da se gotovo 60 posto površine destinacije nalazi u ekološkoj mreži „NATURA 2000“, naglasak je na zaštićenim područjima prirode. Naime, Nacionalni park Plitvička jezera godišnje posjeti 10 posto svih turista koji posjete Republiku Hrvatsku. Od svih potencijalno vrhunskih destinacija i sadržaja jedino će Cerovačke špilje na Velebitu do daljnjega biti zatvorene za posjete zbog provođenja projekta „Centar izvrsnosti–Cerovačke špilje“.

TURISTIČKI VLAK

Turistički vlak na Baškim Oštarijama novost je ove ukupne turističke ponude, a riječ je o donaciji NP Plitvička jezera. Vlak će voziti posjetitelje do pojedinih zanimljivih lokaliteta kakvih na ovom dijelu Velebita ima u izobilju. Sastavni dio vlaka je audio oprema pomoću koje će posjetitelji sjedeći u vlaku slušati informacije o području kojim prolaze. Vlak će biti oslikan atraktivnim velebitskim motivima. Ovaj vlak će biti servisiran i opremljen zahvaljujući zajedničkim sredstvima NP Plitvička jezera, PP Velebit, a Općina Karlobag će osigurati garažu za turistički vlak. Inače, Baške Oštarije su jedan od najatraktivnijih prijevoja u vršnom dijelu Velebita. Područje su izravnoga dodira submediteranske i planinske klime.

NOVE EDUKATIVNE STAZE

Osim ovoga u planu su nove edukativne staze na Baškim Oštarijama u čemu sudjeluju Hrvatske šume koje su već uredile novu šetnicu i izletničke sadržaje uz novo uređeno jezero kod Ljubičkog brda. Uređeni su i novi turistički potencijali Baških Oštarija te su kroz Program ruralnog razvoja RH već izgradili dvije poučne staze – „Pod Filipov kuk“ i „Stupačinovo-Veliki Papratnjak“. Poučna staza „Pod Filipov kuk“ dobila je ime po najjužnijem kuku u nizu Dabarskih kukova, koji je ujedno pogodan za alpinizam i penjanje. Na početku staze nalazi se cret Ljubica i istoimeni potok, a na kraju staze se nalazi izvor Crno vrilo s malim jezerom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon