POUČNA STAZA STUPAČINOVO – VELIKI PAPRATNJAK

Tekst: R. F.

Foto: T. Rukavina

Premužićeva staza, 57 kilometara duga planinarska staza koja prolazi kroz najatraktivnije predjele Velebita i povezuje vršne dijelove Sjevernog i Srednjeg Velebita, dobila je planinarsko pojačanje u obliku poučne staze “Stupačinovo – Veliki Papratnjak”. Obnovljena poučna staza za svoj početak ima zaseok Stupačinovo, a u šumskom predjelu presijeca poznatu “Premužićevu stazu”. Duga je 3500 m i obogaćena informativno-edukativnim sadržajima poput informativnih ploča, zatim smjerokaza i determinacijskih tabli, te vidikovcem.

Da podsjetimo, Premužićeva staza započinje u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit kod Zavižana, prolazi kroz Strogi rezervat prirode Hajdučki i Rožanski kukovi, preko Alana, nastavlja se kroz Park prirode Velebit, a završava u Baškim Oštarijama. Smještena je na ujednačenoj nadmorskoj visini, na oko 1500 metara, a visinska razlika između najviše i najniže točke u cijeloj njenoj dužini je samo 200 metara. Cijelom trasom naizmjenično se izmjenjuju vidici prema moru i prema Lici, prolazeći uz brojne botaničke i geološke fenomene.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon