ZATAŠKAVA LI MVEP DUGOGODIŠJI KRIMINAL VESNE PUSIĆ?

Tekst: B. Dobrijević

Foto: L. Hoffmann

U ponedjeljak, 18. listopada 2021. trebao je na Službeničkom sudu pri Ministarstvu uprave početi četvrti po redu stegovni postupak protiv diplomata Damira Sabljaka, međutim predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) nisu se pojavili na sudu, pa je zakazano ročište odgođeno.

Podsjetimo, Sabljaka kojeg MVEP već više od tri godine pokušava udaljiti iz službe, viši sud svojim odlukama redovito vraća na posao. Naime, dugogodišnji zaposlenik MVEP-a Damir Sabljak prijavio je nepravilnosti koje je otkrio u MVEP-u za protupravno trošenje novca hrvatskih poreznih obveznika i to u veleposlanstvima u Canberri i Washingtonu zbog čega je po državu nastala višemilijunska šteta. Sabljakovom kaznenom prijavom obuhvaćena je djelatnica MVEP-a Loreta Bertoša-Kušen jer je primala plaću za rad u generalnom konzulatu u Sydneyju, a zapravo je sa suprugom bila u Canberri te na taj način protupravno uzimala novac za putne naloge. Drugi slučaj Sabljakove prijave se odnosi na vrijeme mandata veleposlanika Joška Pare u SAD, kojega je Sabljak prijavio za kršenje pravilnika jer je Paro za gospodarskog savjetnika, a prema navodnim uputama ministrice Vesne Pusić, uzeo Zorana Konstatinovića iako nije bio zaposlenik MVEP-a.

Obzirom na sumnju da su u prikrivanju korupcije unutar MVEP-a upleteni najviši politički dužnosnici slučajem se bavi i Antikorupcijsko vijeće hrvatskog Sabora na čijem je čelu Nikola Grmoja iz Most-a.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon