DIPLOMATSKO POSIPANJE PEPELOM

Tekst: B. D.

Foto: Predsjednica RH/SDSLN/Reuters

Ne stišavaju se reakcije javnosti niti dan nakon velikog intervjua predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović, a kojeg je dala povodom četverogodišnjeg boravka na Pantovčaku i ulazeći u zadnju godinu mandata. Podsjetimo, predsjednica Republike Kolinde Grabar Kitarović rekla je jučer, 16. veljače 2019. na novinarske upite, kako je pogriješila oko pozdrava ‘Za dom spremni’ pojašnjavajući da su joj savjetnici rekli kako je riječ o povijesnom pozdravu. Osim toga, česti prijepori između nje i Vlade Andreja Plenkovića kulminirali su njezinom izjavom kako se Hrvatska nalazi u izvanrednom stanju, ali demografskom…

LELUJAVA PREDSJEDNICA

Na predstavljanju stranke Most na Nacionalnom skupu te stranke u Zagrebu povodom priprema za svibanjske izbore za Europski parlament, čelnik Mosta nazvao je predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović “lelujavom političkom personom koja se samo prepire sa svojim savjetnicima i svojim bivšim savjetnicima”. Ni druge političke opcije nisu bile nimalo blaže u svojim komentarima na prilično ispraznu komunikaciju od strane KGK koja je održana na Pantovčaku dan ranije, a koja je u stvari potvrdila niz sumnji u njen nevjerodostojni politički svjetonazor koji s vremena na vrijeme zahtjeva svojevrsno posipavanje pepelom.

ČUDNE POLITIČKE ODLUKE

Iako su pojedini mediji već ranije naglašavali čudan formacijski raspored savjetnika kojima se okružila KGK u svom dosašnjem dijelu mandata, ovom prilikom hrvatska javnost imala je prilike i uživo čuti i vidjeti iskaz prve dame Republike Hrvatske koji, de facto, potvrđuje medijsku analizu rada njenog Ureda u protekle četri godine boravka na Pantovčaku kojim je ona svoje političke odluke prepuštala savjetnicima. Dakle, iz svega dosad viđenog proizlazi da bi se svaki građanin RH trebao pribojavati njenih budućih političkih odluka.

Posljednji politički ispad sličan ovome, a nedostojan mjesta i funkcije koju obnaša, KGK je imala za prošli Božić prilikom imenovanja većeg broja veleposlanika koji su tom prilikom primili vjerodajnice za nove mandate u zemljama gdje bi trebali predstavljati Republiku Hrvatsku.

DIPLOMATSKI TRANSFERI

Iako je Joško Paro bio glavna medijska zvijezda posljednjeg suspektnog prijelaznog roka hrvatskih diplomata sa svojim imenovanjem u Belgijskoj kraljevini, upućeniji u ta zbivanja otkrivaju da je pravu pomutnju na relaciji Pantovčak – Banski dvori prouzročilo imenovanje Tine Krce za veleposlanicu u Dansku. Tina Krce je nekadašnja šefica kadrovske službe u MVEPEI za vrijeme dok je KGK bila ministrica vanjskih poslova u Sanaderovoj vladi, odnosno donedavna službenica u veleposlanstvu RH u Tel Avivu.

SANADEROV I ŽUŽULOV KADAR

Tina Krce, tadašnja voditeljica kadrovske službe Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija,  bila je u sukobu interesa jer je kao načelnica kadrovskog odjela obnašala i dužnost povjerenice za etiku, iako je mogla negativno utjecati na donošenje odluka i sudova o kadrovima, o čemu je službeno reagirao i SDSLN. Naime, imenovanje Tine Krce bila je službena tajna za sve službenike MVPEI-ja, koji su tražili i odgovor na pitanje – Na temelju čega je gospođa Tina Krce promaknuta u visoko diplomatsko zvanje ministrice savjetnice, iako nema nikakvo prethodno diplomatsko iskustvo u nekoj od diplomatskih misija ili konzularnih ureda? Ispostavilo se također da je obnašala mjesto voditeljice kadrovske službe mimo odredbi pravilnika i zakonskih propisa MVEP-a jer nije imala završen pravni fakultet. O kakvoj je priučenoj diplomatkinji riječ govori i njen medijski istup pun floskula za jedan izraelski dnevni list 2017. godine. Link na taj novinsko-diplomatski uradak miljenice predsjednice RH donosimo u izvorniku pristupom na internetsku stranicu Jerusalem Posta: https://www.jpost.com/Opinion/Croatia-looking-for-legislative-solutions-to-history-related-issues-507687

KGK I SLUŽBENA PUTOVANJA

Dosadašnji mandate KGK bio je zamječen i po brojnim međunarodnim putovanjima. Tako je cijeli svijet, osim Vatrenima, oduševljen i navijanjem naše predsjednice, Kolinde Grabar Kitarović, koja je u Moskvi pri dodjeli trofeja Svjetskog prvenstva 2018. godine jedina nosila dres svoje reprezentacije i stekla naziv hrvatske Catherine Deneuve. Međutim, do sada su za večinu javnosti ostala nejasna njena putovanja u Washington, posebno na okolnost osoba kod kojih boravi za vrijeme posjeta glavnom gradu SAD-a.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon