ZAŠTIĆENI KRČKI PRŠUT ŽUŽIĆ PROGLAŠEN NAJBOLJIM HRVATSKIM PRŠUTOM U 2022. GODINI

Tekst: A. Radoš

Foto: M. Alajbeg

Na osmim Danima hrvatskog pršuta koji se dva dana proteklog vikenda održavao u Splitu, Krčki pršut Vjekoslava Žužića proglašen je najboljim u Hrvatskoj za 2022. godinu, dok je drugo mjesto pripalo istarskom pršutu Buršić, a treće dalmatinskom pršutu Smjeli.  Krčki pršut Žužić je prvi hrvatski zaštićeni proizvod na razini Europske unije.

Na ocjenjivanje pristiglo 14 zaštićenih pršuta iz Istre, s otoka Krka, Drniša i Dalmacije, a proizvođači iz Splita su tijekom natjecanja poručili kako će sigurno doći do rasta cijena pršuta, s najavom većeg skoka cijena koje se očekuju iduće kalendarske godine.

Novom titulom proizvođač pršuta Žužić nastavlja nizati uspjehe na domaćim i međunarodnim festivalima i sajmovima te promovirati krčki pršut. Ovo je njegova druga šampionska titula na Danima hrvatskog pršuta koji su u splitskom hotelu Park okupili stotinjak predstavnika institucija, mesne industrije i proizvođača zaštićenih hrvatskih pršuta.

Podsjetimo, tijekom protekle dvije pandemijske godine za proizvođače i ljubitelje pršuta iznimno je bilo važno ne prekidati ciklus proizvodnje, s obzirom da je proces dug i traje i do dvije godine. Kontinuitet proizvodnje uspio se sačuvati, proizvodnja iz godine u godinu raste i trenutno se u Hrvatskoj proizvodi oko pola milijuna komada, a pojede ga se oko milijun komada. Drugim riječima polovica se pokriva iz uvoza.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon