ZASAD NIŠTA OD REFERENDUMA O ODVAJANJU UNIJA IZ PGŽ

Tekst: G. L.

Foto: PGS/GI

Uoči lokalnih izbora u Rijeci za Vijeća mjesnih odbora, predstavnici Primorsko-goranske županije, Grada Maloga Lošinja kojemu administrativno pripada otok Unije u petak, 10. ožujka 2023. su razgovarali o problemima stanovnika toga otoka, posebno o prometnoj povezanosti, a po izjavama nakon sastanka, referenduma o odvajanju Unija iz PGŽ-a neće biti.

Predsjednik Mjesnog odbora Unija Robert Nikolić rekao je da su zadovoljni sastankom, da su potaknuli što su htjeli – da Unije brže i bolje krenu naprijed. Otok Unije su Mjesni odbor grada Malog Lošinja, a gradonačelnica Ana Kučić je rekla je da su otvorili važne teme, kao što je prometna povezanost, te da je Jadrolinija najavila suvremenija plovila te da se razvija zahtjevni projekt male zračne luke. Naime, Gradska uprava i Županija komunicirali su s Ministarstvom zdravstva i MORH-om kako bi se Unije ali i drugi mali otoci uvrstili u novu mrežu za hitnu helikoptersku pomoć i omogućilo slijetanje vojnih helikoptera na otoke.

Slučajno ili ne, dio stanovnika Unija nije podržavao inicijativu za referendumom o odvajanju od Primorsko-goranske i pripajanje Istarskoj županiji.  Jedan od njih, Josip Rerečić rekao da je protiv prijedloga da se Unijani odcijepe, da mještani o tome nisu ništa znali nego su doznali naknadno putem medija, što smatra nekorektnim potezom MO-a. Bilo kako bilo, cijeli ovaj slučaj je široj javnosti dao na znanje kako Grad Mali Lošinj ne brine o svojim otocima i stanovnicima koji žive na njima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon